Znaczenie przemysłu spożywczego w gospodarce narodowej

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 819
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Znaczenie przemysłu spożywczego w gospodarce narodowej - strona 1 Znaczenie przemysłu spożywczego w gospodarce narodowej - strona 2

Fragment notatki:

Znaczenie przemysłu spożywczego w gospodarce narodowej: Jedna z najważniejszych i najszybciej rozwijających się dziedzin gospodarki
Wartość rynku spożywczego (bez napojów) ok. 100 mld zł
Ok. 24% udziału w wartości sprzedaży całego przemysłu (w UE ok. 15%)
Wartość dodana ok. 6 mld USD, tj. ok. 6% PKB
Blisko 8 tys. Firm, ok. 430 tys. Zatrudnionych (ok. 19% w przemyśle, 5% ogółu zatrudnionych)
UE, export…
Nauki o żywności i technologii (Food Science and Technology) - studia w zakresie nauk, mających odniesienie do żywności, którą spożywamy (badanie różnorodnych właściwości od surowca poprzez przetworzenie do gotowego wyrobu).
Technologia - całokształt wiedzy dotyczącej konkretnej metody wytworzenia jakiegoś dobra lub uzyskania określonego efektu przemysłowego lub usługowego.
Food Technology - wykorzystanie nauki o żywności i inżynierii do opracowania i wytworzenia produktów żywnościowych, które są bezpieczne do spożycia, posiadają wartość żywieniową i spełniają oczekiwania konsumentów.
Technolog żywności - wysoce wykwalifikowany specjalista:
Biorący bezpośredni udział w opracowaniu produktów i procesów produkcyjnych wytwarzania przetworów żywnościowych
Odpowiedzialny za zapewnienie, że wytwarzane produkty żywnościowe są bezpieczne i odpowiednio oznakowane
Wykorzystujący zdobycze/osiągnięcia nauki o żywności i żywieniu człowieka do opracowania i wdrożenia w warunkach przemysłowych produktów żywnościowych, które w świetle aktualnej wiedzy są zdrowsze i bezpieczniejsze
Typowe obowiązki, aktywność zawodowa technologa żywności Optymalizacja/modyfikacja istniejących oraz opracowywanie nowych produktów i procesów przetwórczych w oparciu o dotychczasowe (znane) i nowe składniki i technologie
Nowe idee, innowacyjne rozwiązania
Opracowanie i wdrożenie systemów zapewniania bezpieczeństwa żywności, zapewnienia jakości
Sprawdzanie i poprawa procedur kontroli jakości w zakładzie własnym i dostawcy, na wszystkich etapach od surowca aż do gotowego wyrobu
Selekcja surowców, materiałów pomocniczych od dostawców
Optymalizacja receptur z uwzględnieniem wymagań rynku, cen surowców, rentowności…
Analiza rynku konsumenta, najnowszych osiągnięć technicznych i technologicznych - uwzględnienie nowych trendów, dostosowanie do potrzeb i oczekiwań konsumenta; wyprzedzenie konkurencji…
Wykonywanie prób technologicznych, uruchamianie linii produkcyjnych produkcji doświadczalnej
Wybór urządzeń, opakowań, procesów jednostkowych, dostosowanie parametrów procesu
Zapewnienie powtarzalnej jakości produktu
Opracowanie kart produktów, wymogów jakościowych


(…)

…, dostosowanie parametrów procesu
Zapewnienie powtarzalnej jakości produktu
Opracowanie kart produktów, wymogów jakościowych
Znakowanie produktów
Współpraca z innymi działami (marketing, dystrybucja) i jednostkami kontrolującymi w tym urzędowej kontroli, reklamacje
INNE możliwości, wyzwania:
Kontrola żywności
Praca w sektorze administracji publicznej
Placówki naukowo-badawcze
Sieć dystrybucji i sprzedaży
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz