zasolenie wody

Nasza ocena:

5
Pobrań: 7
Wyświetleń: 784
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
zasolenie wody - strona 1 zasolenie wody - strona 2 zasolenie wody - strona 3

Fragment notatki:

  11. Zasolenie wody   Magdalena Kamińska     Rozdział został opracowany na podstawie codziennych pomiarów  zasolenia wody morskiej w próbach pobieranych na stacjach brzegowych oraz  na podstawie danych pomiarowych IMGW zebranych w czasie rejsów. Serie  czasowe zasolenia zostały uzupełnione danymi pozyskanymi z IO  Warnemünde.   Największym zakresem zmienności (4,17) charakteryzowało się  zasolenie na stacji brzegowej w Helu (Tabl. 11.1). Zasolenie wody zmierzone w  Gdyni (3,52), Międzyzdrojach (3,24) i Władysławowie (1,28) charakteryzowało  się mniejszą zmiennością w 2001 roku (w nawiasach podano wartość amplitudy  zasolenia). Odchylenie średniej wartości rocznej zasolenia od wartości średniej  z wielolecia 1951–2000 było ujemne na wszystkich tych stacjach. Odchylenia  średniego miesięcznego zasolenia w Helu, Międzyzdrojach i Władysławowie  były ujemne dla każdego miesiąca w stosunku do średniej w wieloleciu. Jedynie  w Gdyni w maju (0,05) i czerwcu (0,13) średnie zasolenie miesięczne było  wyższe od średniego w wieloleciu (Tabl. 11.1). Zdecydowana przewaga  odchyleń ujemnych (46 wartości) od wartości  średniej z wielolecia nad  dodatnimi (tylko 2) świadczy o niższym zasoleniu wód powierzchniowych Zatoki  Gdańskiej i Zatoki Pomorskiej w roku 2001 w stosunku do wielolecia.   Zasolenie wody w polskim sektorze Bałtyku Południowego w roku 2001  ulegało zmianom w zależności od regionu i pory roku. W strefie przybrzeżnej,  od Władysławowa do Kołobrzegu, zasolenie wód w warstwie powierzchniowej  mieściło się w granicach od 6,7 do 7,6 (Rys. 11.1 do 11.7) i wykazywało  zmienność sezonową. W marcu i kwietniu zasolenie zmierzone w strefie  brzegowej wynosiło od 7,4 do 7,6 (Rys. 11.2 i 11.3), w czerwcu, sierpniu,  wrześniu i listopadzie było niższe i zawierało się w granicach od 6,7 do 7,2  (Rys.11.4 do 11.7). Wpływ słodkich wód Wisły na zasolenie w warstwie  powierzchniowej Zatoki Gdańskiej zaobserwowano w marcu (Rys. 11.2, 11.9),  kwietniu (Rys. 11.3, 11.10), sierpniu (Rys. 11.5, 11.12), wrześniu (Rys. 11.6,  11.13) i grudniu (Rys. 11.7, 11.14), kiedy to osiągało wartość poniżej 3 na stacji    ZN2. W lutym (Rys. 11.1, 11.8) i czerwcu (Rys. 11.4, 11.11) zmierzono na tej  stacji zasolenie około 7. Wysładzający wpływ wód Odry na zasolenie w  warstwie powierzchniowej strefy przyujściowej Zatoki Pomorskiej  zaobserwowano w rejsach od kwietnia do listopada (Rys. 11.3 do 11.7, 11.10  do 11.12 oraz 11.14). Zmierzone wartości zasolenia w strefie przyujściowej  zawierały się w granicach od 3,7 do 5,6. Zasięg wód o niższym zasoleniu,  zarówno w Zatoce Gdańskiej jak i Pomorskiej, był zmienny zależnie od kierunku 

(…)

… w strefie przyujściowej
zawierały się w granicach od 3,7 do 5,6. Zasięg wód o niższym zasoleniu,
zarówno w Zatoce Gdańskiej jak i Pomorskiej, był zmienny zależnie od kierunku
wiatru w rejonie pomiarów.
Zasolenie wody powierzchniowej w strefie głebokowodnej polskiego
sektora Morza Bałtyckiego zawierało się od 6,7 we wrześniu w południowo –
wschodnim skraju Głębi Gotlandzkiej (Rys. 11.6) do 7,4 w kwietniu…
… Bałtyku
Miąższość warstwy izohalinowej, ograniczonej wartością izolinii 7,5, była
zróżnicowana przestrzennie. Grubość tej warstwy w rejonie Głębi Gdańskiej
wynosiła od 40 metrów na początku roku (Rys. 11.15) do 80 metrów pod koniec
roku (Rys. 11.14). W południowo – wschodnim skraju Głębi Gotlandzkiej
miąższość warstwy izohalinowej wynosiła od 50 metrów na początku roku (Rys.
11.15), do 70 metrów…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz