To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Zalety biotechnologii
Wielokrotne krzyżowanie wsteczne - backrosses - nowa odmiana pomidora. Skrzyżowanie gatunku uprawnego ze spokrewnionym. Lycopersicon esculentum z Lycopersicon peruvianum. Fuzja protoplastów - nowe odmiany o fuzji form wyjściowych. Embryo Rescue - odzyskiwanie zarodków. Powstały nowe odmiany zbożowe: żyto + pszenica, otrzymujemy haploidalne zarodniki, potem rośliny, stosujemy kolchicynę, otrzymujemy diploidalną roślinę, która posiada 4 geny z żyta i 2 geny z pszenicy, przełamana bariera płciowa.
Dlaczego biotechnologia: Ma wpływ na wszystkie elementy łańcucha- od producenta do konsumenta
Daje się przenosić na inne rośliny uprawne
Przyjazna dla środowiska
Nie eliminuje metod tradycyjnych
Integruje technologię
Oferuje unikalne rozwiązania
Podejście bazujące na wiedzy
Biotechnologia może wzbogacić środowisko:
Poprawić produktywność
Poprawić wartości odżywcze
Redukcja strat spowodowanych przez choroby i szkodniki Wpływ na środowisko - zmniejszenie ilości pestycydów
Dobrodziejstwa biotechnologii:
Tolerancja stresów - susze, zasolenia, upały, zalania
Powiększa tereny i klimaty roślin uprawnych
Jakość po zbiorach - przedłużenie trwałości owoców, kwiatów, warzyw
Podnoszą warunki żywności i rolnictwa: produkcja o wyższej jakości, produkcja przemysłowa, oczyszczanie środowiska, białka farmaceutyki, zdrowa żywność, niska zawartość toksyn, wartościowsza żywność
Środowisko argumenty za:
Intensywna analiza zagrożeń, przez ostatnie 15 lat ponad 5 tysięcy badań polowych, uważne monitorowanie i fachowa obługa:
Historia uprawy roślin - wprowadzanie nowych genów trwa od tysiącleci
Większość wprowadzanych cech nie jest unikalna dla biotechnologii
Oceny ryzyka każdego indywidualnego przypadku
Pozytywny wpływ biotechnologii na środowisko:
Bioremediacja - oczyszczanie środowiska
Poprawa jakości gleby, wody, powietrza
Redukcja stosowanych chemikaliów, mniej paliw
Pozytywny wpływ na środowisko - więcej żywności produkowanej na mniejszym obszarze
Solanum sp. - ziemniak, modyfikacje zachodziły bez udziału człowieka, zmiany nastąpiły spontanicznie
„owoce nowoczesnej biotechnologii” - pomidory i papryka
Historia rozwoju technologii uprawy roślin:
2000 p.n.e. - uprawa
XIX w. - uprawa mieszańców
Początek XX w. - hodowla komórek
Połowa XX w. - metageneza i selekcja
1930 - zmienność somaklonalna
(…)
… - kultury pylników
1980 - rekombinowany DNA
1990 - genomika
2001 - bioinformatyka
Biotechnologia roślin:
cechy agronomiczne
stres biotyczny
odporność na insekty
odporność na choroby wirusowe i bakteryjne
odporność na herbicydy, pestycydy, chwasty pasożytujące
stres abiotyczny
susze, chłód, ciepło, zasolenie, uboga gleba
cechy jakościowe
substancje odżywcze
makro: białka, węglowodany, tłuszcze, włókna
mikro…
… te przeszły już lub aktualnie przechodzą testy polowe:
Modyfikacje jakościowe:
Opóźnienie dojrzewania Trwałość owoców
Zwiększenie suchej masy
Zwiększenie plonów
Zmodyfikowana zawartość olejów
Zmiana metabolizmu
Zmiana zawartości białek zapasowych, skrobi
Produkcja thaumatyny
Odporność (tolerancja) na herbicydy
PPT ( Bialaphos, Igrute)
Glyphosate
Bromoxynil
Atrazine
Fosametin
Glufosinate
Sulphonyliurea
Geny…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)