wykład - Zasady doboru temperatury i prędkości powietrza w otworach nawiewnych oraz zasięg strugi

Nasza ocena:

3
Pobrań: 217
Wyświetleń: 406
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu

Fragment notatki:

Zasady doboru temperatury i prędkości powietrza w otworach nawiewnych.
-temperatura- Doprowadzenie powietrza do pomieszczenia powinno zapewnić prawidłowe ilości powietrza dla celów higienicznych oraz dla celów funkcjonowania ewentualnych procesów spalania (np. kuchenki, podgrzewacze itd.) Wymiana powietrza w pomieszczeniu nastąpi, jeśli dzięki nawiewanemu przez nawietrzaki powietrzu będzie mógł nastąpić grawitacyjny lub wymuszony wywiew poprzez kratki zainstalowane w kuchni, łazience, sanitariacie, pokoju. Temperatura skóry, kiedy spada ona poniżej 330C, człowiek zaczyna wtedy marznąc. Organizm zaczyna reagować dreszczami ciała, pobudzając się samoistnie do większego wydatkowania energii wewnętrznej, aby podnieść tę ciała i przywrócić równowag cieplna organizmu, o temperatura rdzenia mózgowego, kiedy przekroczy 370C. Organizm w samoobronie zaczyna się wtedy intensywnie pocić, wydzielając płyny, które odparowując z powierzchni ciała usuwają nadmiar ciepła z organizmu.
-prędkość- Stwierdzona doświadczalnie istniejąca prędkość napływu powietrza przy wentylacji naturalnej z założonym filtrem na kasecie nawiewnej oscyluje koło 2,3 m/s. Parametr ten określa minimalny przekrój kanałów nawiewnych dla uzyskania wymaganej ilości powietrza doprowadzonego wskazanego w tabeli. Sterowanie nawiewem (ręcznie lub samoczynnie) pozwala na utrzymanie napływu / wywiewu zależnie od warunków pory roku. Należy jednak pamiętać, ze w skrajnych warunkach chłodu musza istnieć w pomieszczeniu zyski ciepła konieczne do podgrzania nawiewanego powietrza.
Zasięg strugi nawiewanej
Rodzaje wentylacji mechanicznej w zależności od sposobu realizacji podstawowej funkcji, jaką ma spełniać powietrze wentylacyjne i wynikające z tego sposoby rozdziału i przepływu powietrza przez pomieszczenie. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz