Wykład - wydawanie certyfikatów, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 378
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - wydawanie certyfikatów, sem IV - strona 1 Wykład - wydawanie certyfikatów, sem IV - strona 2

Fragment notatki:

wydanie certyfikatu
Certyfikat zgodności z Polską Normą
spełnianie przez wyrób wymagań określonych w Polskiej Normie wymienionej w certyfikacie. Certyfikat uprawnia producenta do oznaczania wyrobów znakiem PN zastrzeżonym na rzecz Polskiego Komitetu Normalizacyjnego
Znak jakości O mogą otrzymać produkty spełniające następujące warunki:
-są seryjnie produkowane w PL
-spełnią wymagania dotyczące bezpieczeństwa i ochrony środowiska
-posiadają znacznie wyższe niz przeciętnie walory użytkowe ergonomiczne i zdrowotne
-charakteryzują się niższą niż przeciętnie materiało i energio chłonnością
-produkowane są w przedsiebiorstwach posiadajacych certyfikat na system jakości zgodny z wymaganiami norm ISO 9000
Certyfikat zgodności
-dokument potwierdzający spełnianie przez wyrób wymagań norm lub specyfikacji technicznych przywołanych w tym certyfikacie. W przypadku certyfikacji wyrobów tradycyjnych i regionalnych jest to potwierdzenie zgodności z wymaganiami specyfikacji producenta
-proces certyfikacji realizowany jest w oparciu o tzw. dokument odniesienia
dokumentami mogą być
-polskie normy
-europejskie i międzynarodowe normy
-normy innych krajów
-normy lub kryteria zakładowe
-przepisy prawne (zalecenia techniczne)
Europejski system potwierdzania produktów regionalnych i tradycyjnych
system rejstracji i ochrony nazwy produktów regionalnych tradycyjnych funkcjonuje w EU od 1992r. Ma ona na celu promocje i ochrone wysokiej jakości żywności której produkcja związana jest z określona tradycją bądz konkretnym regionem geograficznym
Tradycyjne produkty żywnościowe:
to produkty rolne i środki spożywcze oraz na[poje spirytusowe, których jakość lub wyjątkowe cechy o właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (czyli metoda wykorzystywana od co najmniej 25lat)a ponadto które stanowią element tożsamości danego rynku.
System ochrony i rejstracji nazw produktów regionalnych i tradycyjnych
-chroniona nazwa pochodzenia
-chronione oznaczenie geograficzne
-gwarantowana tradycyjna specjalność
Chroniona nazwa pochodzenia
oznacza nazwę regionu, określonego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, które służą do oznaczania produktu rolnego lub artykułu spożywczego pochodzącego z tego regionu miejsca lub kraju.
Jakość produktów lub jego cechy charakterystyczne muszą być głównie lub wyłącznie związane ze środowiskiem składającym się z czynników naturalnych i ludzkich. Cały proces technologiczny, czyli produkcja przetwarzanie i przygotowanie musi odbywać się na tym określonym obszarze geograficznym.


(…)

… rolnego lub środka spożywczego
W 2011 roku w europejskim systemie ochrony nazw produktów regionalnych tradycyjnych zarejstrowanych było
1035 unikalnych w tym
516 CNP
479 COG
40GTS
włochy 230
francja 183
hiszpania 149
Portugalia 116
Polska 1.bryndza podhalanska CPN
2.oscypek CPN
3miód wrzosowy z borów dolnośląskich COG
4. staropolskie miody pitna półtorak dwójniak trójniak

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz