Wykład - kształt i rozmiar komórek bakteryjnych, sem III

Nasza ocena:

3
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1372
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - kształt i rozmiar komórek bakteryjnych, sem III - strona 1

Fragment notatki:

Kształty i rozmiary komórek bakteryjnych -ziarenkowce, ziarniaki (coccus) - komórka bakteryjna ma kształt kulisty. Na uwagę zasługuje fakt, że mamy tutaj na myśli dojrzałe, wegetatywne formy bakterii. W niektórych stadiach życiowych, np. pod postacią spor, bakterie mogą przybierać inny kształt, niż formy wegetatywne. -pałeczki (bacterium) - wydłużone, -laseczki (bacillus) - pałeczki z przetrwalnikami Rozróżnienie pałeczek od laseczek bywa nieco problematyczne. Jedni autorzy twierdzą, że pałeczki to formy wydłużone, grubsze od laseczek i w odróżnieniu od nich mogące wytwarzać zarodniki. Inni autorzy z kolei uważają, iż pałeczki to wydłużone, cylindryczne komórki gramujemne, natomiast laseczki to wydłużone, czasami nawet nitkowate formy gramdodatnie. Spotyka się także takie pozycje, w których mówi się jedynie o pałeczkach, mając na myśli wszystkie cylindryczne lub bardziej wydłużone kształty komórek bakteryjnych.
-promieniowce - nitkowato rozgałęzione,
-przecinkowce (vibrio) - przypominające przecinki, -maczugowce - przypominające maczugi, -wrzecionowce - o kształcie wrzeciona -śrubowce (spirillum) - mają kształt falisty i są podobne do węży
-krętki - mają komórkę skręconą o niezwykle charakterystycznej i niespotykanej wśród innych bakterii budowie
-przecinkowce (vibrio) - mają kształt przecinków, zbliżony do kształtu bumerangu
-nici lub nitkowce - stanowiące bardzo silnie wydłużone komórki
Niektóre bakterie potrafią tworzyć struktury przetrwalnikowe zwane endosporami, które pozwalają przetrwać niekorzystne warunki. Są one wytwarzane przez bakterie Gram-dodatnie należące do rodzajów: Bacillus, Clostridium, Sporohalobacter, Anaerobacterr i Heliobacterium. Charakteryzuje je niezwykła odporność.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz