To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
BADANIA MARKETINGOWE - WYKŁAD 3
Prof. UE dr hab. Andrzej Bajdak
Klasyfikacja źródeł informacji:
wewnętrzne
wtórne
pierwotne
zewnętrzne:
krajowe [wtórne, pierwotne]
zagraniczne [wtórne, pierwotne]
Źródła pierwotne wewnętrzne:
produkty
pracownicy
Źródła pierwotne zewnętrzne krajowe i zagraniczne:
produkty konkurencyjne
aktualni i potencjalni klienci przedsiębiorstwa
pracownicy obcych przedsiębiorstw
społeczność jako całość
Źródła wtórne:
Informacje wtórne - to te, które już istnieją, zostały przez kogoś wcześniej zgromadzone, przetworzone o opracowane w formie umożliwiającej korzystanie z nich
Przykłady wewnętrznych źródeł informacji wtórnych:
dokumentacja księgowo-finansowa
rejestry sprzedaży, zakupów, zapasów i zamówień
wewnętrzne bazy danych
dokumenty planistyczne
raporty roczne
prospekty emisyjne
sprawozdania GUS
korespondencja handlowa
Dysponenci zewnętrznych wtórnych źródeł informacji:
instytucje administracyjne i rynkowe [rząd i agendy rządowe, banki, organizacje pozarządowe, izby gospodarcze i handlowe, stowarzyszenia, fundacje]
instytuty i placówki naukowo-badawcze
środki masowego przekazu
przedsiębiorstwo
Obowiązujące klasyfikacje i nomenklatury:
Polska klasyfikacja działalności
Polska klasyfikacja wyrobów i usług
Klasyfikacja środków trwałych
Polska klasyfikacja przemysłu
Polska klasyfikacja edukacji
Środki masowego przekazu jako źródła informacji wtórnej:
prasa codzienna
czasopisma społeczno - gospodarcze oraz branżowe
radio
telewizja
Internetowe źródła informacji wtórnej:
witryny www przedsiębiorstw, organów administracji rządowej
internetowe bazy danych
internetowe serwisy informacyjne
wydania on-line czasopism
wypowiedzi uczestników grup dyskusyjnych
Zalety internetowych źródeł informacji wtórnej:
ogromny i stale powiększający się zasób danych
łatwy dostęp do każdego źródła
możliwość zbierania danych w dowolnym czasie
oszczędność czasu
niski koszt pozyskania danych
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)