To tylko jedna z 10 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Wpływ czynników środowiskowych na bakterie - Środki chemiczne Terminologia Związki działające zabójczo: □ bakteriocydy (na bakterie) □ fungicydy (na grzyby) □ algicydy (na glony) Związki działające hamująco (inhibitująco) na wzrost: • bakteriostatyczne • fungistatyczne Skuteczność działania czynnika inhibitującego jest uwarunkowana jego obecnością. Po usunięciu czynnika lub po neutralizacji aktywności może nastąpić ponowny wzrost bakterii. Efekt działania zależy od stężenia związku !!! Określanie aktywności anty-mikrobiologicznej danego związku polega na wyznaczeniu najmniejszego stężenia niezbędnego do zahamowania wzrostu bakterii. Mechanizmy działania substancji chemicznych na mikroorganizmy • Niszczenie składników strukturalnych - koagulacja białek (np. 70% roztwór etanolu), - niszczenie półprzepuszczalnej membrany cytoplazmatycznej (fenole, krezole, mydlą i środki powierzchniowo-czynne), - inhibitowanie enzymów: (metale ciężkie: Cu, Ag, Hg, cyjanek, tlenek węgla) • Hamowanie syntezy składników komórkowych - ściana komórkowa, - białka, - kw. Nukleinowe Działanie określonego związku chemicznego zależy od: a.- stężenia, b.- czasu działania, c- temperatury, d.- obecności substancji organicznych, e.- rodzaju i stanu fizjologicznego bakterii Do celów dezynfekcji stosuje się : Alkohole alifatyczne (wodne roztwory ) • etylowy (50- 70%), • izo-propylowy (80%) Skuteczność ich działania jest uwarunkowana obecnością wody - denaturacja białek Niszczą: • głównie formy wegetatywne bakterii, • słabo wirusy i przetrwalniki bakterii. Przetrwalniki bakterii mogą przeżyć w roztworach alkoholowych wiele miesięcy -przypadki zakażeń szpitalnych!!! Dodatek alkoholu do niektórych środków bakteriobójczych może: - zwiększyć ich efektywność (jodyna), - osłabić działanie (fenol formaldehyd). Alkohole aromatyczne Silniej działają niż alifatyczne. • Fenole do dezynfekcji przedmiotów (2-5%). Formaldehyd (CH20') Silny środek bakterio- i wirusobójczy (5%) Silnie zakwasza środowisko. Podniesienie temp. powyżej 40 °C wzmaga jego działanie. Dezynfekcja wody 1881 r. - R. Koch udowadnia rolę bakterii w wywoływaniu chorób pochodzenia wodnego Dezynfekcja wody • 1902 r - pierwsze zastosowanie chloru w Belgii (Middelkerke), • 1905 - zastosowanie podchlorynu wapnia w Anglii (Lincoln), • 1908 - zastosowanie chloru w USA (Boonton Reservoir).
(…)
… tych substancji przez filtrację na biologicznych złożach z węglem aktywnym.
• Utlenia bromki naturalnie występujące w wodzie z utworzeniem bromianów (potencjalne
kancerogeny).
Promieniowanie ultrafioletowe (UV)
- stosowane do dezynfekcji np. w technologii wody, ścieków,
- najskuteczniejszy zakres 260 - 265 nm
- są pochłaniane przez białka i kwasy nukleinowe; niszczenie struktury, śmierć komórek,
- dodatkowo…
… wzrostowi mikroorganizmów w sieci wodociągowej.
Konieczne jest usuwanie tych substancji przez filtrację na biologicznych złożach z węglem aktywnym.
• Utlenia bromki naturalnie występujące w wodzie z utworzeniem bromianów (potencjalne
kancerogeny).
Promieniowanie ultrafioletowe (UV)
- stosowane do dezynfekcji np. w technologii wody, ścieków,
- najskuteczniejszy zakres 260 - 265 nm
- są pochłaniane…
… długim czasie retencji
(obniżenie liczby mikroflory chorobotwórczej w wyniku naturalnego obumierania i wskutek działania
promieni słonecznych).
3. poddawanie wody poprzedzającym procesom uzdatniania- stosowanie tzw wielostopniowych barier
(np. koagulacji, filtracji itp.)
(wyeliminowanie substancji reagujących ze środkiem dezynfekcyjnym, usunięcie cyst
chorobotwórczych pierwotniaków i jaj helmintów…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)