Właściwości fizykochemiczne białek - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2170
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Właściwości fizykochemiczne białek - wykład - strona 1

Fragment notatki:

Właściwości fizykochemiczne białek
roztwory mają charakter koloidowy (zole  żele)
dyfuzja
brak zdolności do dializy
dobrze rozpuszczalne w wodzie
ładunek elektryczny (pI)
denaturacja (temp, kwasy, zasady, alkohol, aceton, kationy metali ciężkich, mocznik, chlorowodorek guanidyny)
ogromne znaczenie dla białek ze względu na charakter grup funkcyjnych ma przede wszystkim pH środowiska. W zależności od pH r-ru, w jakim dane białko się znajdzie, albo grupa aminowa albo karboksylowa będzie w formie zjonizowanej. Do właściwego wypełniania swoich funkcji każde białko ma swoje optymalne pH, tym samym optymalną formę zjonizowania swoich grup funkcyjnych. Ma to szczególne znaczenie dla enzymów i centrów aktywnych. Dlatego każda zmiana pH środowiska może spowodować zaburzenia funkcjonowania białek strukturalnych, wchodzących w skład np. błony komórkowej czy enzymów. Znaczenie białek
aktywne - enzymy, hormony
strukturalne - tkanka łączna, immunoglobuliny,
czynniki krzepnięcia krwi
transportowe - przenoszą elektrony, produkty przemiany
materii i gazy
magazynujące - ferrytyna, ceruloplazmina
kurczliwe - aktyna, miozyna
receptorowe - pośredniczą w specyficznym wiązaniu
biologicznie czynnej substancji w miejscu działania
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz