Witamina E- opracowanie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 14
Wyświetleń: 714
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Witamina E- opracowanie - strona 1 Witamina E- opracowanie - strona 2

Fragment notatki:

Witamina E - eliksir młodości
Historia witaminy E rozpoczęła się w 1922 roku kiedy to dr H. Evans i K. Bishop podjęli badania nad wpływem diety na rozmnażanie szczurów. W trakcie trwania doświedczeń pomimo zastosowania pełnowartościowej karmy wzbogadzonej w dotychczas znane witaminy A, B, C i D zwierzęta wciąż nie mogły mieć potomstwa. Naukowcy odkryli wówczas, że dopiero dodatek do karmy zwierząt całych ziaren pszenicy, a szczególnie zarodków z tych ziaren zapewnił przywrócenie normalnych funkcji rozrodczych szczurów. Na tej podstawie wysunięto hipotezę na temat istnienia nowej witaminy, którą oznaczono kolejną literą alfabetu i nazwano witaminą E. Jest więc to czynnik chroniący przed bezpłodnością i zaburzeniami procesu rozmnażania. Z powodu swych funkcji dotyczących rozmnażania witamina ta została nazwana tokoferolem od greckich słów: thokos - potomstwo i phero - rodzę, niosę. Witamina E w przeciwieństwie do opisywanej poprzednio witaminy C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a nie rozpuszczalnych w wodzie. Istnieje kilka postaci witaminy E, z których tylko alfa-tokoferol wykazuje 100% aktywności biologicznej i jest najlepiej przyswajany przez nasz organizm. Dużą aktywność biologiczną wykazują również estry alfa-tokoferoli. Najczęściej spotykaną postacią witaminy E dodawaną do produktów spożywczych i kosmetyków jest właśnie ester: octan alfa-tokoferylu (tocopheryl acetate). Czyste preparaty tokoferoli są wrażliwe na działanie tlenu, promieni ultrafioletowych oraz chemicznych środków utleniających, natomiast estry tokoferoli są na te czynniki dość odporne, szczególnie na tlen, co ma duże znaczenie w ich praktycznym zastosowaniu. W naturalnych produktach spożywczych tokoferole wystepują zawsze w postaci czystej, a nie zestryfikowanej.
Funkcje witaminy E
Witamina E nazywna jest "eliksirem młodości". Lekarze twierdzą, że dodaje nam ona żywotności, witalności, energii, chęci do życia, radości oraz chroni przed bezpłodnością. Amerykanie uważają nawet, że dodaje sexappealu!!! Najważniejszą funkcją biologiczną witaminy E jest, jak to już było wspomniane w poprzednim artykule, ochrona organizmu przed niszczącym wpływem wolnymch rodników. Wolne rodniki to niezwykle aktywne cząsteczki tlenu, które atakują prawie wszystkie składniki żywych tkanek. Cząteczka witaminy E reaguje z wolnymi rodnikami i przekształca je w obojetne, niegroźne substancje, które następnie zostają wydalone z organizmu wraz z moczem. Podczas tego procesu sama witamina E traci swą aktywność i dopiero dzięki reakcji z kwasem askorbinowym czyli witaminą C zostaje odtworzona aktywna postać tokoferolu. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające witamina ta nazywana jest głównym "ochroniarzem" organizmu. Właściwości antyutleniające tokoferolu są szczególnie istotne w przypadku wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wchodzą w skład błon komórkowych. Kwasy te pod wpływem tlenu i światła ulegają utlenieniu w wyniku czego powstaje duża ilość wolnych rodników, co z kolei sprzyja uszkodzeniu błon komórkowych i zwiększa ich przepuszcalność. Zjawisku temu przeciwdziała właśnie witamina E.

(…)

… szybszy niż u osób niepalących. Zdaniem naukowców, jeśli organizm otrzymuje regularnie zwiekszone dawki witamin o działaniu przeciwutleniajacym, do których należy witamina E, wówczas o 40% obniża się ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i zawał. Dzieki temu, że witamina E hamuje utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiega ona rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych. Nieprawidłowa dieta tzn. przejadanie się tłustymi wędlinami, białym pieczywem, makaronem, cukrem, słodyczami, powoduje że w organizmie pojawia się więcej różnych związków cholesterolu (tzw. lipidy). Lipidy krążą w dużej ilości we krwi a następnie osadzają się w ścianach tętnic, doprowadzając do ich zwężania. W ten sposób zaczyna się rozwijać miażdżyca, zagrażając różnymi chorobami serca i naczyń krwionośnych. Niebezpieczeństwo rozwoju miażdżycy wzrasta przy niedoborze witaminy E w diecie. Poza tym witamina ta wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu, co jest także istotne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Likwiduje ona dokuczliwe, nocne skurcze w łydkach, spowodowane słabym krążeniem poniżej kolan. Na przypadłość tą narażone są głównie kobiety…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz