Błona komórkowa - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1197
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Błona komórkowa - omówienie - strona 1 Błona komórkowa - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Błona komórkowa Błona komórkowa oddziela wnętrze komórki od płynu zewnątrzkomórkowego, składowych wodno-elektrolitowych ECF. Budowa błony komórkowej jest podobna we wszystkich ko-
mórkach, ale różni się w zależności od funkcji. Błona komórkowa ma budowę dwuwarstwową złożoną z palisadowato ułożonych lipidów z hydrofilną głową i hydrofobowym ogonkiem.. Ma grubość 7-8nm, jest strukturą dyna-
miczną. Lipidy mają w niej zdolność do ruchów flip-flop. Stabilizację błony komórkowej zapewniają cząsteczki cholesterolu, których pierścień sterolowy oddziaływuje na łańcuchy acylowe fosfolipidów i wpływa na płynność błony komórkowej. Na powierzchni błony ko-
mórkowej jest powłoka zbudowana z węglowodanów (glikoprotein i glikolipidów) - glikoka-
liks. Spełnia ona istotną rolę - może wiązać różne jony np. Ca2+ i uczestniczy w reakcjach obronnych organizmu. Skład błony 1) Fosfolipidy, 2) Glikolipidy, 3) Cholesterol - stabilizuje błonę 4) Białka - integralne, peryferyjne (powierzchniowe), 5) Glikoproteiny - w glikokaliksie 6) Woda. FOSFOLIPIDY - fosfoglicerydy (najwięcej w błonie) i sfingolipidy (zawierają sfin-
gozynę - długołańcuchowy nienasycony alkoholoamid). Przez warstwę fosfolipidów mogą przenikać amfifilne związki, czyli np. wolne kwasy tłuszczowe = WKT = FFA; gazy odde-
chowe (O2, CO2); także ligandy - hormony steroidowe T3 i T4. Składowe błony komórkowej ulegają ciągłemu rozpadowi i odnowie. Na przykład fosfolipidy rozpadają się pod wpływem fosfolipaz na lizofosfatydy (estry kwasu fosforowego) i wolne kwasy tłuszczowe (WKT). WKT służą do produkcji eikozanoidów. W obecności wolnych rodników WKT przechodzą w nadtlenki, a następnie w elementy powodujące destrukcję błon komórkowych. Lizofosfatydy powodują także destrukcję błon komórkowych i przyczyniają się do wytwarzania stanów zapalnych. Naturalnym układem zapobiegającym peroksydacji jest enzym peroksydaza glutationowa współdziałająca z witaminą E (alfa-tokoferol). GLIKOLIPIDY - w miejscu reszty fosforowej - reszty cukrowe: ¾ 1 reszta cukrowa - cerebrozyd, ¾ Wiele reszt cukrowych - gangliozyd. BIAŁKA - pod względem czynnościowym wyróżniamy (poza glikoproteinami w gli-
kokaliksie): ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz