To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
TECHNIKA ANALIZY MIARECZKOWEJ 1. odmierzanie objętości cieczy = do odmierzania określonej objętości roztworu i ustalania zależności objętościowych między roztworami badanymi (analizowanymi) i roztworami mianowanymi (titrantami) wykorzystuje się naczynia miarowe =kolby miarowe płaskodenne naczynia o kształcie gruszki z wąską, długąszyjką = pojemność kolby w temp. 20°C jest zaznaczona kreską wytrawioną na obwodzie pośrodku szyjki = na kolbie miarowej poza znakiem firmowym i gatunkiem szkła wytrawione są liczby wskazujące pojemność naczynia oraz temperaturę kalibrowania Tolerances of Class Av o l u m e t r i e f l a s k s Flask capacity Tolerance (mL) (mL) 1 ±0.02 2 ±0.02 5 ±0.02 10 ±0.02 25 ±0.03 50 ±0.05 100 ±0.08 200 ±0.10 250 ±0.12 500 ±0.20 1 000 ±0.30 2 000 ±0.50 Pipety - służą do pobierania i przenoszenia do innego naczynia określonejstałej objętości cieczy: przy korzystaniu z pipet należy pamiętać o przestrzeganiu pewnych reguł: pipetą trzymamy zawsze w dwóch palcach: wielkim i średnim, a górny otwór zamykamy palcem wskazującym cieczy nigdy nie należy zasysać ustami!!! Jedynie przy użyciu odpowiednich wciągarek i/lub gruszek kropli pozostałej w zwężeniu na końcu pipety nie wolno wytrząsać ani wydmuchiwać kropka wyznaczająca poziom pipety Tolerancens of ClassA transfer pipets Volume Tolerance (mL) (ml) 0.5 ±0.006 1 ± 0.006 2 ±r 0.006 3 ±0.01 4 ±0.01 5 ±0.01 10 ±0.02 15 ±0.03 20 ±0.03 25 ±0.03 50 ±0.05 100 ±0.08 Biurety – służą do dokładnego dozowania roztworów mianowanych podczas miareczkowania Podstawowe zasady korzystania z biurety Biuretę przed napełnieniem należy dokładnie wymyć Kran biurety po wysuszeniu należy pokryć cienką warstwą wazeliny lub specjalnego smaru da kurków Umieścić biurety w statywie w położeniu dokładnie pionowym Przepłukać biurety 2-3 razy niewielkimi ilościami roztworu mianowanego Napełnić biuretę nieco powyżej kreski zerowej roztworem titranta) UWAGA!!! Roztwór można wlewać przez czysty lejek, należy jednak pamiętać o zdjęciu go przed właściwym miareczkowaniem, tak aby nie spływały z niego do biurety krople roztworu)
(…)
… miareczkowanym a nie
biuretę
postarać się by całość miareczkowania przeprowadzić przy jednorazowym napełnieniu biurety
ostatnią kroplę lub jej część należy zdjąć z końca biurety przez dotknięcie go suchą wewnętrzną
ścianką naczynia lub pręcikiem i spłukanie kropli wodą z tryskawki
miareczkowanie należy prowadzić w miejscu dobrze oświetlonym
dla lepszego uwydatnienia barwy roztworu pod naczyniem…
… odczytuje się położenie najniższej części menisku(menisk dolny):jedynie w przypadku
cieczy mocno zabarwionych (KMnO 4, I2), gdy menisk dolny jest niewyraźny bierze się pod uwagę górną
granicę cieczy(menisk górny)
T a bel e e 2 - 2 Tolerances of Cl a s s A burets
Buret Smallest
volume graduation
(mL) (ml.) (ml.)
5
0.01
±0.01
10
0.05 or0.02
25
0.1
±0.03
50
0.1
±0.05
100
0.2
±0.10
Tolerance
±0.02
ALKACYMETRI…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)