Sterylizacja - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 763
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Sterylizacja - omówienie - strona 1  Sterylizacja - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Sterylizacja Pasteryzacja mleka:
● 60̊C - 30 sekund
● 71,5-74,0̊C - 20 sekund
● 85-87̊C - 3-5 sekund
● 90̊C - bez przetrzymywania
Tyndalizacja - 3x pasteryzacja (przerwa minimum 4 godziny)
UHT - (Ultra High Temperature)135-150̊C przez 1-2 sekund po czym szybkie schłodzenie do temperatury pokojowej (RT).
Wyjaławianie podłóż mikrobiologicznych:
● Autoklaw 20-30 minut (117-121̊C)
● Sterylizacja w bioreaktorach z płaszczem wodnym (grzejnym)
● Sterylizacja w fermentatorze przegrzaną parą wodną (prowadzona w temperaturze powyżej 100̊C)
● Sterylizacja ciągła.
Sterylizacja gorącym powietrzem:
✗ 2h - 160̊C
✗ 30-60 minut - 180̊C
Sterylizacja za pomocą związków chemicznych (dezynfekcja):
● Tlenek etylenu (-CH2-CH2-OH forma rodnikowa)
Płyn wrzący w temperaturze 10,7̊C,tworzy z powietrzem mieszaninę wybuchową i dlatego musi być stosowany razem z CO2. Efekt działanie zależy od ciśnienia i wilgotności. Działanie polega na alkilacji prostych związkow organicznych i białek. Stosowany do sterylizacji pomieszczeń oraz materiałow sypkich i porowatych.
● Formaldehyd (HCHO)
Stosuje się do dezynfekcji powietrza w stężeniu 1mg/1 litr powietrza. Reaguje z aminokwasami i białkami.
● Bezwodnik kwasu siarkowego (SO2)
Stosowany do dezynfekcji beczek w winiarstwie. Stosowany przeciwko pleśni i bakteriom, drożdżom szkodzi w niewielkim stopniu. Działa tworząc kompleks z NAD+, hamując tym samym reakcje NAD-zależne.
● Związki fenolowe
Stosowane głownie w laboratoriach, rzadziej w praktyce przemysłowej (do sterylizacji podłog). Powoduje denaturacje białek, oddziaływują rownież z lipidami i wielocukrami - zmiana przepuszczalności osłon komorkowych.
● Związki zawierające chlor
Stosowane do dezynfekcji tankow i rurociągow - w browarnictwie i mleczarstwie.
Chloramina - NHCl - zawiera 25% aktywnego chloru
Podchloryn NaOCl - zawiera 25-40% aktywnego chloru
Działanie przeciw drobnoustrojowe polega na tworzeniu kwasu podchlorowego HClO i tlenu co prowadzi do denaturacji białek, względnie do reakcji utleniania.
Cl2 + H2O HClO + HCl
2HOCl 2 HCl + O2
● Związki powierzchniowo czynne
Podobnie jak związki fenolowe zakłocają one działanie membran i osłon komórkowych. Do tej grupy należą min czwartorzędowe sole amoniowe - wszystkie 4 atomy wodoru soli amonowej są zastąpione podstawnikami organicznymi, np.:
NH4Cl --- (CH3)4N+Clchlorek tetrametyloamoniowy
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz