To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
SPRAWOZDANIE nr 11 mangan nr próbki zawartość manganu 5 0,9 mg Mn/dm3 Wstęp: Rozpowszechnienie manganu w skorupie ziemskiej wynosi 0,09 %. Pierwiastek ten występuje w wielu rudach, z których najpospolitsze to: pirozulit, hausmanit, manganit, braunit, rodachrozyt i rodonit. Minerały te występują na ogół razem z rudami żelaza. Mangan jest nieodzownym składnikiem organizmów żywych, zarówno roślinnych i zwierzęcych, spełnia w nich rolę katalizatora w procesach biochemicznych. W wodach naturalnych mangan występuje zazwyczaj razem z żelazem. Przedostaje się on do wód- podobnie jak żelazo- z gruntu, w wyniku korozji metali, z resztek roślinnych, ścieków, przede wszystkim przemysłowych. Pierwiastek ten w wodach naturalnych może występować w postaci wodorowęglanu i siarczanu, a w wodach powierzchniowych w postaci humusanów i niekiedy fosforanów. Przebieg ćwiczenia: -do kolby stożkowej odmierzono 100 cm3 próby, -dodano 5 cm3 odczynnika srebrowo-rtęciowego, -doprowadzono do wrzenia, -dodano 1 g nadsiarczanu amonu, -gotowano przez dwie minuty, -ostudzono próbę, -zawartość próby przeniesiono do cylindra Nesslera, dopełniono wodą destylowaną do objętości 100 cm3, wymieszano, -zawartość manganu oznaczono przy użyciu spektrofotometru, odczytując wynik z krzywej wzorcowej, otrzymany wynik: 0,09 mg Mn / 100 cm3 Obliczenia: X- zawartość manganu X=0,09 * 10 = 0,9 mg Mn/100cm3 Wnioski: • Wg rozporządzenia ministra środowiska z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie klasyfikacji dla prezentowania stanu wód powierzchniowych i podziemnych, sposobu prowadzenia monitoringu oraz sposobu interpretacji wyników i prezentacji stanu tych wód , ze względu na zawartość manganu badana woda ma czwartą klasę jakości wód powierzchniowych. Jest to woda o niezadowalającej jakości. Wg powyższego rozporządzenia badana woda ma czwartą klasę jakości wód podziemnych. Jest to woda o niezadowalającej jakości. • Badana woda nie jest przeznaczona do spożycia. • Obecność manganu w wodzie może sprzyjać, podobnie jak obecność żelaza, rozwojowi bakteri manganowych, co w rezultacie nieraz zmienia smak i zapach wody albo prowadzi do zatykania przewodów wodociągowych. • Mangan w postaci jonów Mn2+ łatwo utlenia się do Mn4+ , dając nierozpuszczalny dwutlenek manganu MnO2. Powoduje to powstawanie brunatnych plam podczas prania bielizny, ciemnienie niektórych wyrobów przemysłowych, jak np. skrobi.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)