Sposoby oceny wysiłku fizycznego-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 931
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Sposoby oceny wysiłku fizycznego-opracowanie - strona 1 Sposoby oceny wysiłku fizycznego-opracowanie - strona 2

Fragment notatki:

SPOSOBY OCENY WYSIŁKU FIZYCZNEGO
Pomiar i porównanie zużycia tlenu z maksymalną zdolnością pochłaniania tlenu przez ustrój
Pomiar zmian fizjologicznych zachodzących w organizmie w czasie pracy
Pomiar wydatku energetycznego, obciążenia statycznego i monotypowości wykonywanych ruchów
Ocena wydatku energetycznego przy pracy fizycznej
Wydatek energetyczny w ciągu 8 godz. pracy
Ocena
kcal
kJ
Słowna
Punktowa
Poniżej 300
301÷800
801÷1500
1501÷2000
powyżej 2000
Poniżej 1257
1261÷3352
3356÷6285
6289÷8380
powyżej 8380
Bardzo mały
Mały
Średni
Duży
Bardzo duży
0
1÷25
26÷50
51÷75
76÷100
Podstawowy wydatek energetyczny dla młodego mężczyzny, średniego wzrostu ( 175 cm ) i średniej wagi ciała ( 75 kg ) wynosi około 7000 do 7500 kJ / 24h. Jako wydatek w czasie wolnym od pracy przyjmuje się około 2500 kJ / 24h. Łączny, całodobowy wydatek wynosi więc 10000 kJ / 24h. Do tej wartości całkowitej dodaje się wydatek na pracę :
do około 4200 kJ / 8h - praca lekka
od 4200 - 6300 kJ / 8h - praca średnio ciężka
od 6300 - 8400 kJ / 8h - praca ciężka
ponad 8400 kJ / 8h - praca najcięższa.
Klasyfikacja ciężkości pracy wg Kozłowskiego:
10% maksymalnego pochłaniania tlenu przez ustrój - praca lekka,
10-30% maksymalnego pochłaniania tlenu przez ustrój - praca średnio ciężka,
30-50% maksymalnego pochłaniania tlenu przez ustrój - praca ciężka ( należy dążyć do nieprzekraczania tej granicy),
50% maksymalnego pochłaniania tlenu przez ustrój - praca bardzo ciężka
Organizm człowieka stale dąży do utrzymania homeostazy, tj. względnie stałego stanu równowagi składu chemicznego organizmu i procesów życiowych w nim zachodzących na stosunkowo wysokim poziomie uporządkowania, co wcale nie jest łatwe przy ciągle zmieniających się warunkach zewnętrznych. Człowiek ma zdolność utrzymania stałości takich parametrów, jak na przykład temperatura wewnętrzna, poziom glukozy we krwi czy ph krwi, przy współudziale różnych układów , ale pod „kierownictwem” układu nerwowego i hormonalnego.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz