Specyficzne właściwości działalności gospodarczej - produkcja i konsumpcja

Nasza ocena:

5
Pobrań: 98
Wyświetleń: 602
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Specyficzne właściwości działalności gospodarczej - produkcja i konsumpcja - strona 1

Fragment notatki:

Specyficzne właściwości działalności gospodarczej.      a) jednoczesność produkcji i konsumpcji  – w tym samym czasie kiedy jest  produkowana usługa następuje jej jednoczesne wykorzystanie przez kupującego; nie  można produkować na zapas; nabywca nie może jej kupić na własność i skonsumować  wtedy kiedy mu będzie potrzebna,  b) działalność i produkt o charakterze nierzeczowym (nie można magazynować)  c) działalność i procesy mają charakter przestrzenny (przemieszczanie)  d) komplementarność  (uzupełnianie się różnych dóbr w celu zaspokajania danej  potrzeby)  i substytucyjność  (ta sama potrzeba może być zaspokajana przez różne dobra  zastępujące się, zapewniają niezależnie od siebie tę samą użyteczność). Czyli  komodalność, współdziałanie transportu,  e) wahania popytu  np. zmienny popyt na towary zależny od czasu, wahania związane z  pogodą,  f) zmienność warunków produkcji w czasie - nie ma ustawicznego świadczenia usług  (jest zależna od popytu, dynamiki w różnych przedziałach czasu)  g) popyt i działalność ma charakter wtórny - Oznacza to, że popyt na usługę  transportową jest zawsze wywoływany poprzedzającym go popytem pierwotnym. W  przewozach towarowych powstaje najpierw popyt na określone dobro, które aby mogło  zaspokoić określoną, konkretną ludzką potrzebę w określonym miejscu i czasie musi  zostać najpierw przetransportowane. W skrócie: najpierw musi być potrzeba na transport,  żeby potem on powstał  h) wysoka kapitałochłonność,  wykonywanie przewozów wiąże się np. z zakupem  drogiego taboru,  i) cykliczność świadczenia usług transportowych  tj. środek transportu opuszczając  punkt A po jakimś czasie do niego wraca, tworząc cykl produkcyjny.  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz