ŚCIEKI MIEJSKIE Ścieki miejskie są mieszaniną wód zużytych w gospodarstwach domowych, w drobnych zakładach przemysłowych, w zakładach usług komunalnych z wodami infiltrującymi do kanalizacji przez nieszczelności sieci. W kanalizacji ogólnospławnej ścieki miejskie zawierają także wody opadowe. 1. Rodzaje ścieków miejskich - bytowo-gospodarcze - fekalia - przemysłu miejskiego - opadowe - infiltracyjne, drenażowe (przypadkowe) - nielegalne zrzuty ścieków. Ścieki bytowo-gospodarcze pochodzą z naszych domostw. Zawierają około 60% składników organicznych, można w nich wykryć bakterie chorobotwórcze oraz jaja pasożytów. Oczyszczanie ich nie jest kłopotliwe. Ścieki przemysłowe powstają w procesach produkcyjnych, są one głównym zagrożeniem dla odbiorników wodnych. Wielka różnorodność zanieczyszczeń w tych ściekach sprawia, że nie ma standardowych metod ich oczyszczania. Ogólne zasady gospodarki ściekowej w zakładzie obejmują: odzyskiwanie cennych substancji, osobne pozbywanie się odpadów bardzo szkodliwych, uśrednianie składu ścieków, oczyszczanie metodami biologicznymi. Ścieki miejskie to te zanieczyszczone wody, które płyną siecią kanalizacyjną. W kanalizacji ogólnospławnej będzie to mieszanina ścieków bytowo-gospodarczych, przemysłowych i wód opadowych. Ścieki opadowe powstają z wód deszczowych i śniegu, cechują się znaczną zmiennością składu i ilości. Wody dołowe z kopalń charakteryzują się różnym zasoleniem. 2. Rodzaje kanalizacji - ogólnospławna - rozdzielcza - półrozdzielcza Sieci – sanitarna, deszczowa, ścieki dowożone do oczyszczalni. 3. Ilość ścieków miejskich Objętość ścieków miejskich dopływających do oczyszczalni w czasie pogody bezdeszczowej w przybliżeniu powinna odpowiadać sumie objętości wody zużytej na cele bytowo-gospodarcze i objętości wody zużytej przez przemysł a także muszą być zwiększone o wody infiltracyjne. W rzeczywistości często stwierdza się znaczne różnice między tymi wartościami. Objętość ścieków bytowo-gospodarczych określa się iloczynem dobowego zużycia wody przez jednego mieszkańca i liczby mieszkańców. W państwach uprzemysłowionych jednostkowe zużycie wody przez mieszkańca Q = 120-175 l/Mxd. Z tego 15% przypada na WC, 45% na mycie i kąpiel, 25% na pranie i mycie naczyń, 15% na inne cele. W polskich miastach w latach 1991-92 jednostkowe zużycie wody wynosiło około 200 l/Mxd oraz wykazywało malejącą tendencję. Straty wody w sieci wodociągowej ocenia się na około 30% i więcej, zatem rzeczywiste
(…)
…
w organizmach roślinnych, zwierzęcych i u człowieka zaburzenia
fizjologiczne, uszkodzenia a nawet śmierć. Do groźnych trucizn należą:
metale ciężkie: Cd, Hg, Pb, Zn, Cr; pestycydy, WWA, aminy aromatyczne,
nitrozoaminy, PCB, dioksyny, THM, substancje promieniotwórcze. Każda
z nich ma przynajmniej jedną z cech: rakotwórcze, mutagenne,
teratogenne, ulegają bioakumulacji w łańcuchu pokarmowym zwierząt i
ludzi…
… pokarmowym człowieka i zwierząt. Wśród nich są
gatunki chorobotwórcze wywołujące: dur brzuszny, czerwonkę, cholerę,
zakażenie żołądkowo - jelitowe, żółtaczkę, gruźlicę, chorobę HeinegoMedina, schorzenia skóry i inne.
Postępująca urbanizacja i szybki rozwój przemysłu towarzyszą wzrostowi
zapotrzebowania na wodę i zwiększeniu ładunku zanieczyszczeń, co
sprawiło, że zaczyna brakować wody czystej w niektórych…
…
potrzebna na utlenienie składników zawartych w ściekach w ściśle
określonych warunkach – przeliczona na równoważną ilość tlenu
wyrażona w mgO2/l. Utleniaczami do oznaczania ChZT są:
nadmanganian potasu (utlenialność), dichromian potasu i jodan potasu.
Ogólny węgiel organiczny jest najważniejszym wskaźnikiem
zawartości składników organicznych w ściekach. W rutynowej analizie zawartość związków
organicznych…
… z nich mają przykry zapach, są szkodliwe a nawet trujące. W
zależności od stopnia zanieczyszczenia odbiornika ściekami występują
odmienne zespoły organizmów wodnych tzw. organizmy wskaźnikowe saprobionty. Rozkład substancji organicznych zachodzi również w
glebie. Najszybciej rozkładowi ulegają węglowodany a następnie białka,
znacznie wolniej: pektyny, ligniny, celuloza, woski, węglowodory o ile nie
są glebami…
…
w organizmach roślinnych, zwierzęcych i u człowieka zaburzenia
fizjologiczne, uszkodzenia a nawet śmierć. Do groźnych trucizn należą:
metale ciężkie: Cd, Hg, Pb, Zn, Cr; pestycydy, WWA, aminy aromatyczne,
nitrozoaminy, PCB, dioksyny, THM, substancje promieniotwórcze. Każda
z nich ma przynajmniej jedną z cech: rakotwórcze, mutagenne,
teratogenne, ulegają bioakumulacji w łańcuchu pokarmowym zwierząt i
ludzi…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)