Rolnictwo - stan i problemy Hunger map (mapa niedożywienia) - w jednych częściach świata ludzie głodują (Azja Poł., Afryka, Ameryka Poł. i Śr.)a w innych ludzie wyrzucają, marnotrawią pożywienie (tutaj kraje tzw. Północy - ludzie mają problemów z nadwagą). Wstęp Od końca lat 70 powierzchnia gruntów uprawionych na świecie maleje
erozja (wietrzna i wodna)
pustynnienie
zanieczyszczenia
Problemy i zagrożenia
Przeciążenie użytków zielonych wypasem co powoduje degenerację pokrywy roślinnej i pustynnienie
Spadek wydajności użytków zielonych. Zróżnicowana wydajność o 0,2-0,4 ha / 500 kg masy zwierzęcia na obszarach o sprzyjającym klimacie i rozwiniętym rolnictwie do 5-60 ha w regionach suchych i gorących ze słabym rolnictwem (Arabia Saudyjska, Meksyk)
Erozja (niszczenie górnej warstwy) wietrzna gleb: w latach 80 USA straciły 18t/ha/rok. Etiopia - 42, Kenia - 72-138 t/ha/rok
Erozja wodna: 23 mld ton rocznie w skali globu (na Płw. Indyjskim 6mld)
Starty gruntów rolnych w wyniku przeznaczania ich na cele nierolnicze - urbanizacja, wielkie zbiorniki wodne
Przekształcanie terenów ekstensywnie użytkowanych -rolnictwo tradycyjne - nie ma hodowli przemysłowej, nawozów (sprzyjających bioróżnorodności) w intensywnie użytkowane. Przewidywany spadek powierzchni tych pierwszych to o 40% do 2050 r.
Intensyfikacja rolnictwa: wzrost wydajności np. z 1,06 ton zboża/ha w latach 50 do 2,73 w latach 90.
Chemizacja rolnictwa (rocznie produkcję pestycydów szacuje się na 4 mln ton za 30 mld dolarów)
GMO (manipulacje genetyczne - np. rośliny produkują jakieś substancje które po spożyciu przez chrząszcza mogą go wykończyć :P)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)