To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
PRZYGOTOWANIE OSADÓW DO BEZPOŚREDNIEGO UŻYTKOWANIA PRZYRODNICZEGO Osady ze ścieków komunalnych mogą być użytkowane przyrodniczo „bezpośrednio” po ich dalszym przetworzeniu w części osadowej oczyszczalni lub „pośrednio” po ich dalszym przetworzeniu na uszlachetnione produkty nawozowe. Je śli osady mają być użytkowane bezpośrednio, to procesy przerobu w oczyszczalni ścieków muszą zapewniać skuteczną higienizację, uwodnienie na poziomie zgodnym z za łożonym systemem rozprowadzania (na grunt lub do gruntu) oraz właściwą jako ść pod względem wartości składników niepożądanych. Do użytkowania bezpo średniego nadają się zarówno osady płynne jak i stałe (maziste i ziemiste). Osady p łynne - zagęszczone na wirówkach, pasteryzowane i stabilizowane, zawieraj ą od 5 do 7% suchej masy i mogą być rozprowadzane do gruntu lub na powierzchni ę gruntu. Po rozprowadzeniu na powierzchnię z reguły wykonuje się mieszanie gruntu z osadem. Osady sta łe - zagęszczane metodami mechanicznymi , higienizowane termicznie, najcz ęściej stabilizowane fermentacją metanową i odwadniane mechanicznie zawieraj ą od 15 do 34% suchej masy rozprowadza się na grunt i miesza si ę z gruntem. Najlepiej rozprowadzają się osady o zawartości suchej masy powy żej 25%. Osady sta łe – przygotowywane jak wyżej ale higienizowane wapnem po odwodnieniu zawieraj ą od 30 do 55% s.m. lub odwadniane metodami naturalnymi zawieraj ące do 60% s.m. z reguły rozprowadzane są na grunt i mieszane. Prace te mo żna wykonywać typowymi maszynami rolniczymi do rozprowadzania gnojowicy (p łynne osady) lub rozrzucania nawozów stałych (osady stałe o konsystencjach ziemistych i gruze łkowatych). Pasteryzacja amoniakiem osadu o zawartości 12 – 15% s.m. Wykorzystanie d żdżownic do wytwarzana tzw. wermikompostu. Jest to proces wielofazowy w którym w fazie I bakterie hydrolityczne za pomoc ą enzymów zewnątrzkomórkowych rozkładają nierozpuszczalne związki organiczne osadów (celuloza, ligniny, białka, tłuszcze) do związków rozpuszczalnych w wodzie, takich jak kwasy t łuszczowe, alkohole, amoniak itd. (rys. 10). W fazie II bakterie kwasowe rozk ładają te związki rozpuszczalne do prostych kwasów organicznych takich jak: kwas octowy, kwas propionowy, wodór i dwutlenek w ęgla. Jest to tzw. fermentacja kwaśna . Metabolity fermentacji kwaśnej są substratem fazy III dla bakterii heterotroficznych (kwas octowy) oraz dla bakterii metanowych autotroficznych (wodór i dwutlenek węgla). Produktem metabolizmu
(…)
… on od
temperatury. Czas ten wydłuża się znacznie dla procesów prowadzonych w OKF, co
często wymaga wielu lat. Ważna jest także zawartość patogenów. Amerykańskie
wymogi mówią o dopuszczeniu 1 jaja robaków na 4 g s.m. osadu. W warunkach
polskich jaja Ascaris (glista ludzka) giną dopiero po 3-4 latach magazynowania OKF.
Ilość i częstotliwość doprowadzania osadu musi być zgodna z instrukcją
obsługi. Zależy…
… – intensywność mieszania większa). Do
mieszania osadu w komorach filtracyjnych stosuje się: pompy wirowe, mieszacze
mechaniczne zewnętrzne lub wewnętrzne, sprężony gaz fermentacyjny oraz systemy
mieszane.
W czasie fermentacji w komorze powstaje stan równowagi pomiędzy
bakteriami poszczególnych faz oraz produktami ich metabolizmu. W prawidłowo
przebiegającej fermentacji odczyn cieczy nadosadowej jest obojętny…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)