To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Stabilizacja przeróbka osadu
Met biologiczne Fermentacja(klasyczna,wielostopniowa)
-Stabilizacja tlenowa(klasyczna , termofitowa); -Kompostowania
Met chemiczne; -Mieszanie z CaO z Ca(OH)2Met fizyczne ;-Termokondycjowanie; -Piroliza(odwodnienie osadu)
-Spalanie całkowite; -Pole elektromagnetyczne;-Ultradźwięki
Fermentacja metanowa
Faza I - bakterie hydrolityczne rozkładają nierozpuszczalne związki organ. Faza II - fermentacja kwaśna, bakterie kwasowe rozkładają rozpuszczone związki do prostych kwasów ( octowy, propionowy), wodoru i CO2;
Faza III - f. metanowa - autotrofy i heterotrofy metanowe rozkładają kwasy do CH4, CO2 i H2O Fermentację można podzielić
- jednostopniowo;-dwustopniowo (50 - 60 % przefermentowani
Wielkości wpływające na proces fermentacji;Temperatura - ferm. psychrofilowa T
(…)
…-Qm; Ogrzewanie osadu
- stosuje się wymienniki ciepła spiralne, płytowe, rurowe;- temp. wody 60 - 90 0C; - ogrzewanie parą
Ogrzewanie osadu w WKF
a)ogrzew.wewnętrzne b)ogrzew. zewnętrzne c)ogrzew. tzw. „żywą parą”
Wymiarowanie komór fermentacyjnych
Podstawowe parametry;- czas fermentacji;- obciążenie objętości komory subst. organ. Zagęszczacze flotacyjne ( zbieramy osad z powierzchni); -cząstki osadu…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)