Przygotowanie materiału siewnego, paramtery siewu, najczęściej popełniane błędy

Nasza ocena:

5
Pobrań: 511
Wyświetleń: 3451
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Przygotowanie materiału siewnego, paramtery siewu, najczęściej popełniane błędy - strona 1 Przygotowanie materiału siewnego, paramtery siewu, najczęściej popełniane błędy - strona 2 Przygotowanie materiału siewnego, paramtery siewu, najczęściej popełniane błędy - strona 3

Fragment notatki:


PRZYGOTOWANIE MATERIAŁU SIEWNEGO, PARAMETRY  SIEWU, NAJCZĘŚCIEJ POPEŁNIANE BŁĘDY Siew  Zabieg agrotechniczny mający na celu umieszczenie materiału siewnego w glebie Materiał siewny   Są to organy generatywne lub wegetatywne służące do reprodukcji  Materiał siewny generatywny to: nasiona, jednonasienne owoce, jednonasienne części owoców,  wielonasienne owocostany  Materiał siewny wegetatywny to: bulwy, korzenie spichrzowe, części karpy korzeniowej, pędy Łoże siewne  wierzchnia kilkucentymetrowa warstwa roli przygotowana do siewu.  Siewnik  Siewnik - maszyna rolnicza służąca do rzędowego, rzutowego lub precyzyjnego wysiewu ziarna  zbóż, kukurydzy, buraków, słonecznika, rzepaku itp.     Wyróżniamy siewniki: - uniwersalne, - siewniki mechaniczno-pneumatyczne, - siewniki punktowe, - siewniki punktowe – pneumatyczne Siła kiełkowania  Wskazuje liczbę nasion żywych, które są w stanie skiełkować, nawet z pewnym opóźnieniem w  stosunku do pozostałych. Siłę kiełkowania określa się procentem wykiełkowanych nasion. Energia kiełkowania  mówi o zdolności nasion do szybkiego kiełkowania i jest wskaźnikiem ich żywotności. Określa się ją  procentem nasion, które kiełkują w ciągu krótkiego czasu (3-10 dni)  Parametry siewu  Termin siewu  Głębokość siewu  Gęstość siewu  Ilość wysiewu  Rozmieszczenie nasion w płaszczyźnie poziomej  Metoda siewu Termin siewu  Termin siewu zależy przede wszystkim od wymagań rośliny (cieplnych, świetlnych, wodnych) a także  od warunków klimatycznych, glebowych i agrotechnicznych.  Latem i jesienią sieje się rośliny w następującej kolejności: rzepak, wyka kosmata, jęczmień ozimy,  żyto, pszenżyto, pszenica (od połowy sierpnia do połowy października). Głównym powodem takiej  kolejności i pory zasiewów jest długość okresu koniecznego do osiągnięcia przez rośliny fazy, w jakiej  najlepiej przezimują.  Wysiew roślin jarych odbywa się w następującej kolejności: owies, strączkowe, pszenica jara,  jęczmień jary, motylkowe drobnonasienne, buraki, kukurydza, proso, słonecznik. Kolejność siewu  roślin jarych zależy od ich wymagań termicznych i wodnych w okresie kiełkowania oraz od  odporności siewek na nawroty ujemnych temperatur. Głębokość siewu  Głębokość siewu wpływa na przebieg wschodów, a w przypadku roślin ozimych także na ich  zdolność do przezimowania i waha się w szerokich granicach od 0cm w przypadku niektórych traw  do 7-8cm w przypadku kukurydzy.  Optymalna głębokość siewu zależy m.in. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz