Biologia chwastów a metoda regulacji ich zachwaszczenia

Nasza ocena:

5
Pobrań: 168
Wyświetleń: 1323
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Biologia chwastów a metoda regulacji ich zachwaszczenia - strona 1 Biologia chwastów a metoda regulacji ich zachwaszczenia - strona 2 Biologia chwastów a metoda regulacji ich zachwaszczenia - strona 3

Fragment notatki:


BIOLOGIA CHWASTÓW A METODY REGULACJI ICH ZACHWASZCZENIE Chwast  jest to każda roślina obca w łanie, która nie została celowo wysiana i nie jest przedmiotem  uprawy na danym polu. Wchodzą zatem w rachubę również obce rośliny uprawne, choć nie są one  chwastami w znaczeniu ekologicznym. Właściwymi chwastami są rośliny dzikie przystosowane do zmiennych  warunków uprawy, które mogą samodzielnie utrzymywać się obok roślin uprawnych. W wyniku doboru naturalnego chwasty zyskały ogromne zdolności przystosowawcze, łącznie nawet  ze zmianą cyklu rozwojowego-zgodnego z cyklem rośliny uprawnej. Stosunkowo nieliczne są gatunki, które  kiełkują wyłącznie jesienią lub wyłącznie wiosną. Najliczniejsze są te, które mogą adaptować się zarówno do  cyklu roślin uprawnych ozimych jak też jarych. Większość gatunków chwastów znosi dobrze niską temperaturę, suszę, nadmiar wilgoci, mając  większą łatwość pobierania składników pokarmowych i utrzymania się nawet w takich warunkach, gdzie  giną rośliny uprawne. Te ostatnie, pozostając pod stałą opieką człowieka i podlegając modyfikacją  hodowlanym, są biologicznie znacznie słabsze w porównaniu z ich dzikimi towarzyszami. Podział na grupy biologiczne oparty na cyklu rozwojowym Najbardziej istotny z punktu widzenia praktyki rolniczej jest podział chwastów na grupy biologiczne oparty  na cyklach rozwojowych tych roślin. Dzielimy je na dwie zasadnicze grupy: roczne i trwałe Chwasty roczne Obejmują rośliny jednoroczne jare i zimujące. Podział oparty na cyklu biologicznym uwzględnia wśród  chwastów rocznych trzy grupy:  a) Jare krótkotrwałe: mają krótki cykl rozwojowy, który może się powtarzać dwu lub trzy krotnie w  okresie wegetacji (gwiazdnica pospolita, żółtlica drobno kwiatowa, rzodkiew świrzepa i starzec  zwyczajny) b) Jare właściwe: mają cykl rozwojowy trwający pełen okres wegetacji.  Dzielimy je na  jare wczesnych wschodów (gorczyca polna, komosa biała, rdest plamisty, rdest powojowy,  rdest kolankowaty, sporek polny, owies głuchy oraz iglica pospolita)   jare właściwe późno wschodzące (szarłat szorstki, chwastnica jednostronna, psianka czarna  oraz przymiotno kanadyjskie) c) chwasty zimujące oraz ozime: ich cykl trwa półtora okresu wegetacji (chaber bławatek, fiołek polny,  jasnota różowa, przytulia czepna, miotła zbożowa, tasznik pospolity itp…) Przykłady:  rdest plamisty, rdest powojowy, starzec zwyczajny, żółtlica drobnokwiatowa,  Chwasty trwałe a) Chwasty dwuletnie: Stanowią grupę pośrednią między rocznymi a wieloletnimi. Spotykane są wśród 

(…)


 chwasty kiełkujące w mokrej glebie (50% wilg) szarota błotna
 chwasty kiełkujące w glebie wilgotnej (18-20% wilg) ostróżka polna, rdest ptasi, babka zwyczajna,
wiechlina roczna
 chwasty kiełkujące w glebie o małej wilgotności: mak polny
 chwasty kiełkujące w szerokim zakresie wilgotności: gwiazdnica pospolita, miotła zbożowa,
przetacznik bluszczykowy
 chwasty kiełkujące w bardzo szerokim zakresie…

o pielęgnowanie zasiewów: bronowanie – zwykle tych które są mnie podatne na uszkodzenia
(przede wszystkim zbożowe)
o wałowanie posiewne
o mechaniczne odchwaszczanie międzyrzędzi
o głębokość (2-3cm)
o pielenie (ręczne, „maszynowe”)
• chemiczna: stosowanie środków ochrony roślin (herbicydy)
o Chwasty odporne w Polsce: Chwastnica jednostronna, łoboda rozłożyła, palusznik krwawy,
psianka czarna, rdest ptasi, tasznik…
… po osiągnięciu dojrzałości.
Najwięcej gatunków kiełkuje po 3-6 miesięcznym okresie spoczynku. Żywotność nasion chwastów w
glebie jest również bardzo zróżnicowana w zależności od warunków. W glebie nie uprawianej niektóre
gatunki mogą zachować żywotność do 60lat np. gwiazdnica pospolita, rdest ptasi oraz maruna bezwonna.
Na polach uprawnych natomiast, gdzie jest spulchniana, przewietrzana i utrzymana w stanie…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz