Prof. dr hab. Kowalska-Korniłłowicz

note /search

Wykład - bakterie wiążące azot z powietrza

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 287
Wyświetleń: 3689

Bakterie wiążące azot z powietrza. Azot jest nieodłącznym składnikiem białek. Jest zatem pierwiastkiem, który obok węgla, tlenu i wodoru stanowi główny element składowy wszystkich organizmów. Zasoby wolnego azotu w atmosferze są olbrzymie, w glebie natomiast jest go znacznie mniej. Wszystkie

Wykład o bakteriach

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 469
Wyświetleń: 1771

Bakterie (od gr. bakterion "pałeczka") - jednokomórkowe lub kolonijne organizmy o budowie prokariotycznej. Bakterie należą do najmniejszych komórek. Ich rozmiary z reguły zawierają się w zakresie 0,1-10 μm, choć istnieją gatunki o rozmiarach dochodzących do 0,5 mm. Niektóre bakterie są w ...

Budowa komórki - wykład

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 266
Wyświetleń: 1694

Budowa komórki Wszystkie bakterie mają stosunkowo prostą budowę komórkową. Nie posiadają takich organelli jak jądro komórkowe, mitochondria czy chloroplasty. Ważnym składnikiem komórki bakteryjnej jest ściana komórkowa. Opierając się na różnica...

Fermentacja masłowa - wykład

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 196
Wyświetleń: 1687

Fermentacja masłowa - fermentacja wywoływana przez bakterie masłowe. Równanie sumaryczne fermentacji masłowej C6H12O6 + bakterie masłowe → CH3CH2CH2COOH + 2CO2 + 2H2 + ok. 15 kcal/mol (63 kJ/mol) (glukoza + bakterie → kwas masłowy) Charakterystyka bakterii masłowych -należą do rodzaju

Fermentacja mlekowa - wykład

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 609
Wyświetleń: 2870

Fermentacja mlekowa - fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego odbywająca się pod wpływem działania bakterii mlekowych. Fermentacja ta odgrywa kluczowe znaczenie przy produkcji wielu przetworów mlecznych. Rola różnych grup bakterii ...

Amonifikacja, denitryfikacja, nitryfikacja - wykład

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 1694
Wyświetleń: 15540

PROCESY AMONIFKACJI, DENITRYFIKACJI, NITRYFIKACJI W MIKROBIOLOGII Amonifikacja - polega na przemianie azotu zawartego w związkach organicznych do soli amonowych lub amoniaku. Amonifikacja nie wymaga udziału tlenu i może zachodzić zarówno w wa...

Promieniowce - wykład, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1162

Promieniowce (Actinomycetales) Organizmy prokariotyczne, tworzące rząd gramdodatnich bakterii. Posiadają nieregularną, cylindryczną budowę z tendencją do rozgałęziania się, co upodabnia je do grzybów nitkowatych. Ze splątków nitek powstaje ps...

Wykład - wirusy i grzyby, sem III

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Mikrobiologia
Pobrań: 119
Wyświetleń: 854

Wirusy (łac. virus - trucizna) To zbudowane z białek i kwasów nukleinowych twory organiczne nie posiadające struktury komórkowej, namnażają (tak nazywa się "rozmnażanie" wirusów) się przez infekowanie żywych komórek. Wirusy są be...