produkcja twarogu

Nasza ocena:

3
Pobrań: 413
Wyświetleń: 2688
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
produkcja twarogu - strona 1

Fragment notatki:

Tematem przewodnim jest produkcja twarogu. Zajęcia odbywają się na Politechnice Śląskiej.

Informacje zawarte w notatce dotyczą zagadnień takich jak: skład liniii technologicznej, opis procesu technologicznego, pompa gęstwy twarogowej, prasy twarogowe, myjnia multiform, system transportu multiform.

Dodatkowo można znaleźć wizualizację linii twarogowej.

Automatyczna Linia Do Produkcji Twarogu
W skład linii technologicznej do produkcji twarogu wchodzą następujące urządzenia:
Kotły koagulacyjne
Automatyzacja procesu oraz poziomy kształt kotła pozwala na uzyskanie wysokiej jakości masy twarogowej z minimalnymi stratami białka.
Cechy charakterystyczne kotła:
płynna regulacja obrotów mieszadła
mieszadło o specjalnej konstrukcji pozwalające na delikatne mieszanie gęstwy (minimalizacja strat białka i tłuszczu)
możliwość częściowego odczerpania serwatki
optymalna dynamika odczerpywania gęstwy twarogowej gorącą wodą
możliwość ochładzania masy twarogowej - właściwej dla produkcji twarogu sypkiego
pomiar temperatury w różnych miejscach kotła mycie w systemie C.I.P.
pompa gęstwy twarogowej
urządzenie formująco- prasujące z taśmowym oddzielaczem serwatki Urządzenie formująco- prasujące składa się z dwóch głównych elementów:
1. taśmowy oddzielacz serwatki
2. system samoprasowania i porcjowania twarogu
Integralną częścią tego urządzenia jest taśmowy oddzielacz serwatki. Jego zadaniem jest oddzielenie serwatki od masy twarogowej. Kolumnowe, perforowane wkłady urządzenia formująco-prasującego odpowiadają za wstępne jej zaprasowanie oraz nadanie masie twarogowej odpowiedniego kształtu. Przygotowana w ten sposób masa jest porcjowana i umieszczana w multiformach.
Zalety urządzenia formująco-prasującego:
• zachowany standard masy poszczególnych porcji twarogu
• możliwość regulacji masy twarogowej
• pełna automatyzacja procesu
• mycie w systemie C.I.P.
• wysoka higiena procesu
Prasy twarogowe Napełnione masą twarogową multiformy po wyjściu z urządzenia formująco- prasującego kierowane są do pras twarogowych. Prasowanie odbywa się na trzech stanowiskach. System posiada możliwość regulowania czasu oraz ciśnienia prasowania na każdej z pras.
Nakładarka tac
Obrotnik multiform Opróżniarka multiform Myjnia multiform Jest to tunelowe urządzenie do ciągłego mycia multiform składające się z czterech sekcji:
sekcja płukania wstępnego
sekcja mycia właściwego
dwie sekcje płukania końcowego
Myjnia wyposażona jest w system automatycznej regulacji temperatury oraz stężenia środka myjącego.
Magazyn multiform Po zakończeniu procesu produkcji, czyste multiformy umieszczane są w pionowym magazynie. Umożliwia to przeprowadzenie procesu mycia systemu transportu multiform
Multiformy


(…)

… można w niej zaprasować do 20 do 40 serków o łącznej masie ok. 10kg. Do realizacji ciągłego procesu produkcji przewidziano ok. 30 multiform. Kształt twarogu w dużej mierze uzależniony jest jedynie od oczekiwań klientów
System transportu multiform
Istnieją dwa warianty transportu gotowego produktu po wyjściu z linii produkcyjnej :
Wariant 1 - tacki- pakowanie po wychłodzeniu Twarogi, po opróżnieniu z multiform…
… w kotłach koagulacyjnych zachodzi proces fermentacji. Otrzymany skrzep twarogowy poddawany jest obróbce termicznej oraz równomiernemu, delikatnemu mieszaniu.
Tak przygotowana gęstwa, po oddzieleniu części serwatki, transportowana jest do urządzenia formująco-prasującego. W urządzeniu tym następuje formowanie twarogu w kształtach i wymiarach dostosowanych do potrzeb Klienta. Uformowane porcje twarogu załadowywane są do form, a następnie finalnie doprasowywane. Po zakończeniu fazy prasowania, multiformy są opróżniane i kierowane do myjni, natomiast twaróg podlega pakowaniu (w przypadku pakowania na ciepło) i wychłodzeniu „w przepływie” lub przekazywany jest do komory chłodniczej (w przypadku pakowania twarogu po wychłodzeniu).
 Całe rozwiązanie pozwala na hermetyzację procesu technologicznego, eliminowanie…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz