Tematem przewodnim jest produkcja twarogu. Zajęcia odbywają się na Politechnice Śląskiej.
Informacje zawarte w notatce dotyczą zagadnień takich jak: skład liniii technologicznej, opis procesu technologicznego, pompa gęstwy twarogowej, prasy twarogowe, myjnia multiform, system transportu multiform.
Dodatkowo można znaleźć wizualizację linii twarogowej.
Automatyczna Linia Do Produkcji Twarogu
W skład linii technologicznej do produkcji twarogu wchodzą następujące urządzenia:
Kotły koagulacyjne
Automatyzacja procesu oraz poziomy kształt kotła pozwala na uzyskanie wysokiej jakości masy twarogowej z minimalnymi stratami białka.
Cechy charakterystyczne kotła:
płynna regulacja obrotów mieszadła
mieszadło o specjalnej konstrukcji pozwalające na delikatne mieszanie gęstwy (minimalizacja strat białka i tłuszczu)
możliwość częściowego odczerpania serwatki
optymalna dynamika odczerpywania gęstwy twarogowej gorącą wodą
możliwość ochładzania masy twarogowej - właściwej dla produkcji twarogu sypkiego
pomiar temperatury w różnych miejscach kotła mycie w systemie C.I.P.
pompa gęstwy twarogowej
urządzenie formująco- prasujące z taśmowym oddzielaczem serwatki Urządzenie formująco- prasujące składa się z dwóch głównych elementów:
1. taśmowy oddzielacz serwatki
2. system samoprasowania i porcjowania twarogu
Integralną częścią tego urządzenia jest taśmowy oddzielacz serwatki. Jego zadaniem jest oddzielenie serwatki od masy twarogowej. Kolumnowe, perforowane wkłady urządzenia formująco-prasującego odpowiadają za wstępne jej zaprasowanie oraz nadanie masie twarogowej odpowiedniego kształtu. Przygotowana w ten sposób masa jest porcjowana i umieszczana w multiformach.
Zalety urządzenia formująco-prasującego:
• zachowany standard masy poszczególnych porcji twarogu
• możliwość regulacji masy twarogowej
• pełna automatyzacja procesu
• mycie w systemie C.I.P.
• wysoka higiena procesu
Prasy twarogowe Napełnione masą twarogową multiformy po wyjściu z urządzenia formująco- prasującego kierowane są do pras twarogowych. Prasowanie odbywa się na trzech stanowiskach. System posiada możliwość regulowania czasu oraz ciśnienia prasowania na każdej z pras.
Nakładarka tac
Obrotnik multiform Opróżniarka multiform Myjnia multiform Jest to tunelowe urządzenie do ciągłego mycia multiform składające się z czterech sekcji:
sekcja płukania wstępnego
sekcja mycia właściwego
dwie sekcje płukania końcowego
Myjnia wyposażona jest w system automatycznej regulacji temperatury oraz stężenia środka myjącego.
Magazyn multiform Po zakończeniu procesu produkcji, czyste multiformy umieszczane są w pionowym magazynie. Umożliwia to przeprowadzenie procesu mycia systemu transportu multiform
Multiformy
(…)
… można w niej zaprasować do 20 do 40 serków o łącznej masie ok. 10kg. Do realizacji ciągłego procesu produkcji przewidziano ok. 30 multiform. Kształt twarogu w dużej mierze uzależniony jest jedynie od oczekiwań klientów
System transportu multiform
Istnieją dwa warianty transportu gotowego produktu po wyjściu z linii produkcyjnej :
Wariant 1 - tacki- pakowanie po wychłodzeniu Twarogi, po opróżnieniu z multiform…
… w kotłach koagulacyjnych zachodzi proces fermentacji. Otrzymany skrzep twarogowy poddawany jest obróbce termicznej oraz równomiernemu, delikatnemu mieszaniu.
Tak przygotowana gęstwa, po oddzieleniu części serwatki, transportowana jest do urządzenia formująco-prasującego. W urządzeniu tym następuje formowanie twarogu w kształtach i wymiarach dostosowanych do potrzeb Klienta. Uformowane porcje twarogu załadowywane są do form, a następnie finalnie doprasowywane. Po zakończeniu fazy prasowania, multiformy są opróżniane i kierowane do myjni, natomiast twaróg podlega pakowaniu (w przypadku pakowania na ciepło) i wychłodzeniu „w przepływie” lub przekazywany jest do komory chłodniczej (w przypadku pakowania twarogu po wychłodzeniu).
Całe rozwiązanie pozwala na hermetyzację procesu technologicznego, eliminowanie…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)