1 Produkcja mleka spo ywczego – wymagania weterynaryjne dla zakładu Higiena w zakładzie • powierzchnie robocze o wielkości odpowiedniej do wielkości produkcji, • zapewniające higieniczne warunki produkcji, • rozkład pomieszczeń zapobiega zanieczyszczeniu mleka i produktów mlecznych, • produkcja powinna odbywać się na ściśle wydzielonych powierzchniach roboczych. Pomieszczenia produkcyjne powinny posiadać • trwałą, wodoodporną posadzkę, • ściany o gładkiej powierzchni, jasnych kolorach, • sufity łatwe do czyszczenia, • drzwi z materiałów nierdzewnych, • wentylację oraz urządzenia do odprowadzania pary wodnej, • naturalne lub sztuczne oświetlenie Pomieszczenia produkcyjne powinny mieć • toalety i miejsca do mycia i odka ania rąk z ciepłą i zimną wodą, które wyposa a się: - w krany uruchamiane bez u ycia rąk, - w środki do czyszczenia i dezynfekcji oraz do higienicznego osuszania rąk, - urządzenia do czyszczenia narzędzi, wyposa enia i sprzętu. W zakładzie zapewnia się • Zbiorniki i pomieszczenia do przechowywania mleka i produktów mlecznych, • które wyposa a się dodatkowo w urządzenie chłodnicze o mocy zapewniającej utrzymanie mleka i produktów mlecznych w określonych temperaturach Zakłady wyposa a się w: • urządzenia produkcyjne i sprzęt wykonane z materiałów nierdzewnych , • wodoszczelne, nierdzewne pojemniki na surowce i produkty nieprzeznaczone do spo ycia przez ludzi albo urządzenia rurowe, • urządzenia do czyszczenia i dezynfekcji wyposa enia, urządzeń i instalacji, • sprawnie działającą instalację kanalizacyjną , • urządzenia zabezpieczające przed szkodnikami 2 Zakłady wyposa a się w: • instalacje doprowadzające wodę zdatną do spo ycia przez ludzi, • wystarczającą ilość szatni wyposa onych w umywalki i toalety, • pomieszczenie do przechowywania detergentów i środków do dezynfekcji , • pomieszczenie lub szafkę do przechowywania środków i narzędzi do utrzymywania czystości , • urządzenia do czyszczenia i dezynfekcji zbiorników słu ących do transportu mleka oraz produktów mlecznych. Pracownicy zakładu przestrzegają czystości poprzez: • noszenie czystej odzie y ochronnej i nakrycia głowy całkowicie zakrywającego włosy, • mycie rąk przed ka dym przystąpieniem do pracy i w razie zabrudzenia, • zabezpieczanie uszkodzeń skóry wodoodpornym opatrunkiem , • całkowity zakaz palenia tytoniu, jedzenia i picia w pomieszczeniach produkcyjnych.
(…)
…,
kubeczki i butelki PP, szklane butelki,
2 warstwowa folia PE (czarno-biała –
przepuszcza tlen),
• aseptyczne (produkty UHT) – kartony,
butelki, kubeczki plastikowe, woreczki
foliowe
2
Urządzenia do pakowania
• opakowanie jest wytwarzane w maszynie
pakującej,
• wykorzystują opakowanie uformowane
poza maszyną pakującą
Wyjaławianie przy u yciu
• nadtlenku wodoru H2O2,
• promieni ultrafioletowych oraz promieni
jonizujących γ,
• gorącego powietrza,
• tlenku etylenu, kwasu nadoctowego,
• nasyconej lub przegrzanej pary wodnej
(rzadko spotykane),
Znak weterynaryjny umieszcza się
• w postaci pieczęci, nadruku lub wypalania albo
na etykiecie przymocowanej do opakowania,
• w widocznym miejscu na produkcie, opakowaniu
lub opakowaniu zbiorczym,
• znak weterynaryjny musi być czytelny, wyraźny i
trwały…
…,
kubeczki i butelki PP, szklane butelki,
2 warstwowa folia PE (czarno-biała –
przepuszcza tlen),
• aseptyczne (produkty UHT) – kartony,
butelki, kubeczki plastikowe, woreczki
foliowe
2
Urządzenia do pakowania
• opakowanie jest wytwarzane w maszynie
pakującej,
• wykorzystują opakowanie uformowane
poza maszyną pakującą
Wyjaławianie przy u yciu
• nadtlenku wodoru H2O2,
• promieni ultrafioletowych…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)