To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Produkcja kwasu octowego
Metody wytwarzania kw octowego:
Metoda powierzchniowa (orleańska)
Metoda ociekowa (wiązana)
Wgłębna w fermentorach
W zależności od przeznaczenia kw octowego, surowcem może być:
Etanol
Inne alkohole (n-propanol, n-butanol)
Wino
Sfermentowany sok jabłkowy (jabłecznik)
Mieszanina czystego alk etylowego i wody ocet destylowany
Metoda powierzchniowa (orleańska)
Najstarsza
Opracowana w Fr, jeszcze stosowana, ale rzadko
Polega na samorzutnym zafermentowaniu wina umieszczonego w otwartych zbiornikach o dużej powierzchni kontaktu między fazami gaz-ciecz.
Acetobacter aceti tworzy cienką, śluzowatą warstwę (kożuszek) na pow cieczy utrudniona wymiana gazowa
Efektywność metody niska, bo zależy od wielkości swobodnej pow cieczy, która warunkuje natlenienie.
Skala przemysłowa:
Naczynia: beczki 230dm3 z otworami wentylacyjnymi (napowietrzenie)
Wypełnienie ok. 1/3 obj (70dm3) zaoctowanym winem + szczepienie
Następnie: 4x odciąganie surowego produktu i dolewanie świeżej porcji wina (15dm3) w tygodniowych odstępach.
Temp:
25-28stC
Obniżenie temp spowolnienie octowania i zahamowanie + formy inwolucyjne
W wyniku procesu octowania ocet winny:
Aromatyczny zapach i posmak wina
Stęż kw octowego do 8%
Metoda ociekowa (wiązana)
Często w octowniach
Polega na unieruchomieniu bakterii na porowatym materiale nośnym wypełniającym zbiornik roboczy.
Materiał wypełniający:
Duża powierzchnia
Lekki
Duża zdolność pochłaniania cieczy
Np.
Koks
Pumeks
Kolby kukurydzy
Węgiel drzewny
Wióry bukowe (najczęściej w octowniach stosujących wiązaną metodę)
Zacier (etanol, niewielka ilość kw octowego) podawany na górną warstwę spływa po materiale porowatym utleniany przez bakterie do kw octowego.
Metody wiązane:
Stojakowa
Generatorowa
Metoda stojakowa:
Przestarzała
Mało efektywna
Trudna do kontroli
Wydajność konwersji etanolu do kw octowego 60-80% w odniesieniu do wydajności teoretycznej
Metoda generatorowa:
Porcjowane wprowadzanie zacieru (50, 25 i 25% całkowitej objętości zacieru przygotowanego do jednej szarży).
(…)
…-14% alk etylowego
1-3% octowego
Stymulatory wzrostu: ekstrakt drożdżowy, glukoza, sole mineralne azotu i fosforu
Najczęściej stosowane uzupełnienie wzbogacające: pożywka słodowo-solna z ekstraktem słodowym i nieorganicznymi solami fosforanowymi
Pierwsza porcja zacieru (50% objętości) miesza się z częścią surowego produktu z poprzedniej szarży stężenie etanolu 4%
Po kilku dniach, gdy część etanolu…
… + H2O + NADH + H+ Dehydrogenaza etanolowa
2) CH3CHO + H2O + NAD(P)+ → CH3COOH + H2O + NAD(P)H + H+ Dehydrogenazy aldehydowej
W tych procesach uczestniczą liczne koenzymy dehydrogenaz, które są odtwarzane w łańcuchu oddechowym:
O2 + 4e- → 2O2-, tzn. redukcja tlenu atmosferycznego prowadzi do odtworzenia NAD(P). Natomiast O2- + 4H+ → 2H2O
1
…
… śmierć bak, całkowite zahamowanie
Max stęż kw octowego 10-15,5%
Zatężanie konserwacja, obniżenie kosztów transportu
Zatężanie:
Frakcjonowana destylacja 20% kwas z 10% kw octowego
87% poprzez usunięcie wody związanie jej przez zw chemiczne tworzące hydraty (trichlorofluorometan) usunięcie hydratu przez frakcjonowaną sublimację
Met biologiczne octet spożywczy
Met chemiczne kwas octowy techniczny (substratem jest aldehyd octowy otrzymany z acetylenu PL lub alk etylowego)
Szkodniki występujące w procesie octowania
Acetobacter xylinum:
Przekształcają kw octowy CO2 i H2O
Tworzą dużo śluzu zawierającego celulozę
Śluz okleja wióry/ materiał wypełniający ograniczone napowietrzanie
Zabezpieczenie kw octowego do celów spożywczych pasteryzacja/ konserwacja chemiczna dwutlenkiem siarki (max dawka 200 ppm SO2…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)