Problem żywnościowy - wykład

Nasza ocena:

5
Pobrań: 42
Wyświetleń: 770
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Problem żywnościowy - wykład - strona 1 Problem żywnościowy - wykład - strona 2

Fragment notatki:

Problem żywnościowy
a) w latach 70 globalny spadek produktów na świecie
b) nadwyżka żywności
c) setki państw z problemem pozyskania żywności
d) w 20% państw ludność odżywia się niewystarczająco lub niewłaściwie, 10% głoduje, ponad 1 mld żyje w nędzy
e) całkowity poziom światowego rolnictwa: przy założeniu, że byłaby równa miernikowi rozkładu - wystarczyłoby każdemu na świecie
f) zmiana charakteru produkcji rolnej
- kiedyś była ekstensywna - zwiększała areały uprawne
- obecnie jest intensywna - wykorzystuje się biotechnologie, maszyny do produkcji większej ilości maszyn
g) najwyższy wymiar głodu - Afryka
- uzależnienie od pomocy zewnętrznej - akcje ONZ w Somalii, Etiopii, akcje "Przywrócić nadzieję"
- do 2030 r. Indie, Chiny będą zmuszone eksportować więcej zbóż niż inne kraje świata
h) problem zaopatrzenia w wodę dla połowy ludności
- brak możliwości nawodnienia pól = brak żywności
- braki w naturalnych zbiornikach wody spowodowane małą ilością opadów
- coraz więcej wody zanieczyszczonej
- państwa są od siebie zależne w dostępie do wody
i) zjawisko bezpieczeństwa żywności:
- kompleksowe rozumienie zjawiska:
zrównoważenie problemu żywnościowego
rezerwa i pomoc żywnościowa
programy żywienia
handel i dystrybucja
system informacyjny dotyczący produkcji i konsumpcji
j) broń żywnościowa w USA - potęga żywnościowa i rolna:
- jako dwa elementy w strategii bezpieczeństwa USA wobec Kuby (embargo)
- decyzje z 1973 r. - lista krajów objętych embargiem na dostawę żywności z uwagi na niezgodne z interesami USA głosowanie w ONZ.
k) szereg państw prowadzi badania zaawansowane dotyczące lepszego wykorzystania ziemi uprawnej przy wykorzystaniu nowych technologii, np. Izrael -- walka w zakresie pustynnych terenów
l) badania w celu produkcji zbóż odpornych na suszę
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz