To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
ĆWICZENIA LABORATORYJNE Z CHEMII ORGANICZNEJ SPRAWOZDANIE Z analizy jakościowej mieszaniny aminokwasów techniką TLC 1) Symbol analizowanej próbki:D 2) Warunki wykonanej analizy: a) rodzaj zastosowanej płytki TLC -producent: MERCK -rodzaj fazy stacjonarnej: żel krzemionkowy -wymiary płytki: 10 cm x 8.5 cm b) skład fazy ruchomej(roztworu rozwijającego): chloroform – metanol – 25% amoniak − użyta objętość roztworu rozwijającego: 25 ml c) wymiary komory chromatograficznej: Ø 10 cm d) sposób wywołania chromatogramu: spryskanie płytki wywołaczem a następnie wysuszenie jej, -skład wywoływacza: 0,2% roztwór ninhydryny w etanolu e) zastosowane roztwory wzorcowe: - wymienić aminokwasy, stosując ich symbole trójliterowe: Glu, Gln, Asp, Pro, Val, Arg, Trp, - stężenie: 0,5 % - podać nanoszone na płytkę ilości roztworów wzorcowych: 1 ml 3) Wyznaczenie współczynników retencji (Rf) a) zastosowany wzór obliczeń Rf wraz z objaśnieniami: np. Glu A= 3,1 cm B= 8,3 cm 3,1 cm/ 8,3 cm= 0,37 b) wyniki: wzorzec aminokwasowy Rf badana próbka Rf Start czoło A B R f = A/B Glu 0,37 substancja 1 0,14 Gln 0,7 substancja 2 0,5 Asp 0,2 substancja 3 0,9 Pro 0,54 Val 0,9 Arg 0,14 Trp 0,9 4) Rezultat analizy. Badana próbka oznaczona symbolem ……….zawierała: argininę, prolinę oraz walinę. 5) Rysunek lub kserokopia chromatogramu: 6) Uzasadnienie wyniku analizy (tok rozumowania, na podstawie którego ustalony został skład jakościowy analizowanej próbki, wzory strukturalne wykrytych związków): D Obecność proliny oraz argininy stwierdzono na podstawie wartości współczynnika Rf. Wartości Rf aminokwasów identyfikowanych pokrywały się z wartościami Rf aminokwasów wzorcowych. Jako że Rf ostatniego aminokwasu pokrywało się jednocześnie z Rf waliny i tryptofanu, trzeci aminokwas zidentyfikowano na podstawie obserwacji pod lampą UV. Tryptofan jako związek aromatyczny można wykryć pod lampą UV. Tryptofan „zakrył” walinę.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)