prawozdanie z analizy jakosciowej aminokwasów technika TLC

Nasza ocena:

3
Pobrań: 623
Wyświetleń: 2534
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
prawozdanie z analizy jakosciowej aminokwasów technika TLC - strona 1 prawozdanie z analizy jakosciowej aminokwasów technika TLC - strona 2 prawozdanie z analizy jakosciowej aminokwasów technika TLC - strona 3

Fragment notatki:


ĆWICZENIA LABORATORYJNE Z CHEMII ORGANICZNEJ SPRAWOZDANIE Z analizy jakościowej mieszaniny aminokwasów techniką TLC 1) Symbol analizowanej próbki:D 2) Warunki wykonanej analizy: a) rodzaj zastosowanej płytki TLC -producent: MERCK -rodzaj fazy stacjonarnej: żel krzemionkowy -wymiary płytki: 10 cm x 8.5 cm b) skład fazy ruchomej(roztworu rozwijającego): chloroform – metanol – 25% amoniak − użyta objętość roztworu rozwijającego: 25 ml c) wymiary komory chromatograficznej: Ø 10 cm              d) sposób wywołania chromatogramu: spryskanie płytki wywołaczem a następnie wysuszenie      jej,             -skład wywoływacza: 0,2% roztwór ninhydryny w etanolu            e) zastosowane roztwory wzorcowe: - wymienić aminokwasy, stosując ich symbole trójliterowe: Glu, Gln, Asp, Pro, Val, Arg, Trp, - stężenie: 0,5 % - podać nanoszone na płytkę ilości roztworów wzorcowych: 1 ml 3) Wyznaczenie współczynników retencji (Rf) a) zastosowany wzór obliczeń Rf wraz z objaśnieniami: np. Glu A= 3,1 cm B= 8,3 cm  3,1 cm/ 8,3 cm= 0,37 b) wyniki: wzorzec  aminokwasowy Rf badana próbka Rf Start czoło A   B R f = A/B Glu 0,37 substancja 1 0,14 Gln 0,7 substancja 2 0,5 Asp 0,2 substancja 3 0,9 Pro 0,54 Val 0,9 Arg 0,14 Trp 0,9 4) Rezultat analizy. Badana próbka oznaczona symbolem ……….zawierała: argininęprolinę oraz walinę. 5) Rysunek lub kserokopia chromatogramu: 6) Uzasadnienie wyniku analizy (tok rozumowania, na podstawie którego ustalony został skład  jakościowy analizowanej próbki, wzory strukturalne wykrytych związków): D Obecność proliny oraz argininy stwierdzono na podstawie wartości współczynnika Rf. Wartości Rf  aminokwasów identyfikowanych pokrywały się z wartościami Rf aminokwasów wzorcowych. Jako że Rf ostatniego aminokwasu pokrywało się jednocześnie z Rf waliny i tryptofanu, trzeci  aminokwas zidentyfikowano na podstawie obserwacji pod lampą UV.  Tryptofan jako związek  aromatyczny można wykryć pod lampą UV. Tryptofan „zakrył” walinę. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz