To tylko jedna z 8 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Znaczenie rolnictwa dla gospodarki i
społeczeństwa Unii Europejskiej (5)
prostsza, bardziej zrozumiała polityka rolna, która jasno
rozgranicza decyzje wspólne (Unii) od tych jakie powinny
pozostać w kompetencjach krajów członkowskich,
polityka rolna gwarantująca, że wydatki na jej realizację są
uzasadnione działaniami rolników i oczekiwanymi przez
społeczeństwo (ochrona i kształtowanie środowiska)
Przyczyny wprowadzenia
Wspólnej Polityki Rolnej (1)
Po zakończeniu II wojny światowej w
Europie występowały niedobory żywności.
Spośród krajów obecnej UE problem ten w
największym stopniu był odczuwalny w Niemczech.
Ponadto warunki i poziom rozwoju rolnictwa był
bardzo zróżnicowany, a w ślad za tym
zróżnicowany był poziom dochodów rolników.
Odbudowujący się przemysł wchłaniał nadwyżki
siły roboczej z rolnictwa.
Przyczyny wprowadzenia
Wspólnej Polityki Rolnej (2)
Sprzyjało to zmianom strukturalnym w rolnictwie,
ale nie poprawiało równie szybko sytuacji
produkcyjno-dochodowej rolnictwa i rolników.
Ponadto uznano, że rolnictwo europejskie nie
może rozwijać się w otwartej konkurencji
na rynku światowym, bazując na cenach
światowych. Takie podejście wynikało z faktu
mniej korzystnych warunków przyrodniczo-
ekonomicznych w Europie niż w krajach obu
Ameryk i Oceanii.
Przyczyny wprowadzenia
Wspólnej Polityki Rolnej (3)
Dlatego postanowiono, że ceny produktów rolnych (a
więc i żywności) w EWG muszą być wyższe od cen
światowych. W konsekwencji uznano, że samo
rolnictwo musi być dofinansowywane podwójnie: przez
wyższe ceny płacone przez konsumentów za żywność
oraz ze środków publicznych w postaci: dotacji do cen,
do rynku, do inwestycji, do eksportu, do dochodów, do
infrastruktury wsi. Jednocześnie postanowiono chronić
rolnictwo przed nadmiernym importem za
pośrednictwem ceł, kontyngentów, standardów
jakościowych, fitosanitarnych i weterynaryjnych.
Przyczyny wprowadzenia
Wspólnej Polityki Rolnej (4)
Realizacja zasad WPR doprowadziła do wzrostu cen
rynkowych i dochodów rolników, zwiększenia się stopnia
samowystarczalności żywnościowej Unii Jednak rolnicy
zachęceni dopłatami zwiększyli produkcję na taką skalę,
która doprowadziła do powstania nadwyżek. Zakup
i przechowywanie nadwyżek pochłaniało ok. 20% budżetu
(…)
… w gospodarstwach
dużych i wzrost zróżnicowania dochodów z działalności
rolniczej.
Cele Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej
(artykuły 38-47 Traktatu Rzymskiego z 27 marca 1957r.)
Zwiększenie produktywności rolnictwa europejskiego
poprzez postęp techniczny i efektywne wykorzystanie
zasobów,
Zwiększenie dochodów rolniczych
i
zapewnienie „sprawiedliwego poziomu życia rodzin
rolniczych,
Stabilizacja rynków…
… się do
stopniowego zmniejszania subsydiów eksportowych -
wywóz wielu produktów z dopłatami eksportowymi
uniemożliwiały zawarte postanowienia.
Kierunki ewolucji
Wspólnej Polityki Rolnej (3)
5. Wraz z pojawieniem się ekstensyfikacji rolnictwa zaczęło
ono ewoluować w jeszcze innym kierunku. Nastąpiła
zmiana funkcji wsi, dotychczas wieś pełniła funkcję
produkcyjną, a od tego momentu rozpoczęto się
przechodzenie…
… przetargową
Wspólnoty w trwających negocjacjach w
ramach WTO nad liberalizacją rynku
rolnego. Przyjęta reforma pozwala ograniczyć
nadprodukcję i daje możliwość zmniejszenia skali
subsydiów eksportowych.
…
…
rolno-spożywczej za pomocą kategorii rynkowych na rzecz
wprowadzenia mechanizmów strukturalnych,
Lata 1993 - 2000 - liberalizacja wsparcia rolnictwa
i ograniczania protekcjonizmu,
Lata 2000 - 2007 - stymulowanie wzrostu
konkurencyjności sektora żywnościowego Unii Europejskiej i
obniżanie intensywności rolnictwa
Lata 2007 - 2013 - przekształcanie WPR (Common
Agricultural Policy - CAP) we Wspólną…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)