Pojęcie zdrowia, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 105
Wyświetleń: 553
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Pojęcie zdrowia, ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy-opracowanie - strona 1

Fragment notatki:

Pojęcie zdrowia (wg WHO), ergonomii, bezpieczeństwa i higieny pracy.
Ochrona pracy musi teraz postawić w centrum swoich zainteresowań człowieka wraz z jego ograniczonymi możliwościami psychofizycznymi w środowisku pracy. Możliwości te wynikają z ograniczeń jakie stawiają organizmowi człowieka wymagania homeostaz tzn. zachowania stałości środowiska wewnętrznego organizmu: temperatura 37oC, pH krwi 7,35-7,40 oraz stałości środowiska zewnętrznego: wysiłek fizyczny, zmiany: częstość skurczów serca 50 = 200/min, częstość oddechów 16 = 50/min, zużycie tlenu 0,5 = 2,51/min, skórny przepływ krwi 0,2 = 40 ml/100g/min, pocenie się do 1 l/min, częstość skurczów serca 50 -100/min.
Tymczasem w środowisku życia, a szczególnie w środowisku pracy, człowiek jest narażony na działanie ekstremalnych natężeń takich czynników, jak temperatura (od -20°C do +70°C) hałas do 140 dB.
Wg Światowej Organizacji Zdrowia : zdrowie jest to stan dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i socjalnego, a nie tylko brak choroby lub niesprawności.
Do spełnienia wymagań wynikających z takiego pojmowania zdrowia w środowisku pracy przybliża nas ergonomia czyli: przystosowanie stanowisk, procesów i środowiska pracy do możliwości psychofizycznych człowieka. Zapewnia ochronę zdrowia pracownika.
Ergonomia dąży do optymalnego przystosowania stanowisk, procesów i środowiska pracy do możliwości psychofizycznych człowieka, tak aby nie tylko uchronić życie i zdrowie człowieka, lecz dać mu możliwość jak najpełniejszego rozwoju osobowości.
Higiena pracy jest bowiem definiowana jako kształtowanie warunków środowiska pracy w sposób zapewniający zachowanie zdrowia.
Bezpieczeństwo pracy zapewnia ochronę życia pracownika.
Przede wszystkim należy ustalić: 1) wartości najwyższych dopuszczalnych stę­żeń i natężeń czynników szkodliwych (chemicznych, fizycznych i pyłów) w środowisku pracy z punktu widzenia ochrony zdrowia pracownika i jego przyszłych pokoleń ( 488 substancji dla których ustalono wartości dopuszczalne [substancje szkodliwe chemicznie] z Unią Europejską ustalone jest dotychczas 27 substancji), 2) opracowanie i ustalenie znormalizowanych metod oznaczania czynników szkodliwych, 3) ustalenie wartości emisji czynników szkodliwych wynikających ze stosowania określonych technologii już na etapie ich projektowania, 4) kontrola i nadzór nad spełnieniem podstawowych wymagań bezpieczeństwa.
Pracodawca jest obowiązany chronić zdrowie i życie pracowników oraz zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz