POJĘCIE PRODUKTU ROLNEGO, PRODUCENTA ROLNEGO W PRAWIE WSPÓLNOTOWYM I W PRAWIE WEWNĘTRZNYM Produkt rolny: - w prawie wspólnotowym: płody ziemi, produkty hodowli i rybołówstwa, a także bezpośrednio z nimi związane produkty pierwszego stopnia przetworzenia (chodzi o ekonomiczny związek między produktem pierwotnym a produktem przetworzonym a nie liczbę etapów przetwórstwa) Produkty te muszą być ujęte w Aneksie I do Traktatu lub w rozporządzeniu Rady nr 7a oraz przy interpretowaniu listy tych produktów bierze się pod uwagę inne pozycje Wspólnego Systemu Taryf Celnych. - w prawie krajowym: ew. definicja artykułu rolno - spożywczego Producent rolny: - w prawie wspólnotowym a. rozporządzenie z roku 1985: prowadzenie gospodarstwa stanowi podstawowy zawód rolnika, 50% jego dochodów pochodzi z działalności rolniczej, a czas przeznaczony na działalność niezwiązaną z prowadzeniem gospodarstwa nie przekracza połowy łącznego czasu pracy. (tą definicją mogą być objęte pod warunkiem spełnienia dalszych warunków, także osoby prawne) b. rozporządzenie ws. wsparcia rozwoju obszarów wiejskich - definiuje rolnika.
c. rozporządzenie z 2003r. - działalność rolnicza: produkcja, uprawa lub hodowla produktów rolnych, włączając uprawę zbóż, produkcję mleczarską, hodowlę i trzymanie zwierząt celach gospodarskich lub utrzymywanie gruntów w dobrej rolniczej i zgodnej z wymogami środowiska kondycji” d. rozporządzenie ws. zintegrowanego systemu kontroli niektórych pomocowych programów Wspólnoty - rolnik: indywidualny producent rolny, osoba fizyczna lub prawna, bądź też grupa osób fizycznych lub prawnych bez względu na status prawny grupy i jej członków w krajowym porządku prawnym, której gospodarstwo znajduje się na terytorium Wspólnoty.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)