Pojęcie lipofilowości i współczynnika podziału oktanol-woda. Lipofilowość : - charakteryzuje powinowactwo zw. chem. Do fazy lipidowej i wodnej stosunek równowagowych stężeń rozp. substancji w układzie dwufazowym - w warunkach równowagi termodynamicznej w stałej temperaturze i przy stałym ciśnieniu stosunek stężeń rozpuszczonych substancji w obu takich przypadkach jest stały (Prawo Nernsta) Współczynnik podziału: - n-oktanol – woda najlepiej odwzorcowuje układ faz polarnych i niepolarnych w ustroju biologicznym oraz środowisku, - współczynnik podziału P jest jest wyrażony ilorazem dwóch stężeń substancji rozpuszczalnych P = Cokt / Cw Cokt – stężenie substancji w oktanolu Cw – stężenie substancji w wodzie - współczynnik mierzymy w temp. 25*C , przy stęż. Nie wyższym niż0,1mol/l - współ. Podziału wyrażony jest jako Log Kow lub Log P Log P = log Cokt – log Cw Związki o log P 3 są wysoko lipofilowe i mają wysoki potencjał bioakumulacji.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)