Pojęcie lipofilowości i współczynnika podziału oktanol-woda

Nasza ocena:

3
Pobrań: 462
Wyświetleń: 3045
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Pojęcie lipofilowości i współczynnika podziału oktanol-woda - strona 1

Fragment notatki:

Pojęcie lipofilowości i współczynnika podziału oktanol-woda. Lipofilowość : - charakteryzuje powinowactwo zw. chem. Do fazy lipidowej i wodnej  stosunek równowagowych stężeń rozp. substancji  w układzie dwufazowym - w warunkach równowagi termodynamicznej w stałej temperaturze i przy stałym ciśnieniu  stosunek stężeń rozpuszczonych substancji w obu takich przypadkach jest stały (Prawo Nernsta) Współczynnik podziału: - n-oktanol – woda najlepiej odwzorcowuje układ faz polarnych i niepolarnych w ustroju  biologicznym oraz środowisku, - współczynnik podziału P jest jest wyrażony ilorazem dwóch stężeń substancji rozpuszczalnych  P = Cokt / Cw Cokt – stężenie substancji w oktanolu Cw – stężenie substancji w wodzie - współczynnik mierzymy w temp. 25*C , przy stęż. Nie wyższym niż0,1mol/l - współ. Podziału wyrażony jest jako Log Kow lub Log P Log P = log Cokt – log Cw  Związki o log P  3 są wysoko lipofilowe i mają wysoki potencjał bioakumulacji. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz