Podstawowe właściwości towarów

Nasza ocena:

5
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1701
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Podstawowe właściwości towarów - strona 1 Podstawowe właściwości towarów - strona 2 Podstawowe właściwości towarów - strona 3

Fragment notatki:

ŁADUNKOZNASTWO 21.10.2010  Podstawowe właściwości towarów:  -ciężar właściwy,   -gęstość względna  -gęstość nasypowa – stosunek masy zajmowanej przez dane ciało, do objętości, którą to ciało  zajmuje,   Wytrzymałość na rozciąganie  Rc=Fmax / S [N/mm^2], gdzie  F-siła działająca  S-pole przekroju  Sprężystość- własnośc materii, dzięki której powraca ona do swojego pierwotnego kształtu po  usunięciu zewnętrznych działań. Ciała które charakteryzują b. małą granicę sprężystośći nazywane są  ciałami plastycznymi.     Temp. Topnienia – temp, w której następuje równowaga miedzy fazą stałą a ciekła  Temp. Krzepnięcia – przejście z fazy ciekłej w fazę stałą w wyniku wydzielenia się ciepła na zew.  Układu. Tem krzepnięcia roztworu jest niższa od temperatury krzepnięcia czystego rozpuszczalnika  Temp. Eutektyczne – temp w której z roztworu wydziela się jednocześnie rozpuszczalnik i faza  rozpuszczana  Temp. Krioskopowa – temp w której następuje początek zamarzania wody  Temp. Wrzenia –temp,. W której ciało ciekłe przechodzi gwałtownie w całej masie ze stanu ciekłego  w stan gazowy  Temp. Zapłonu – temp, w której mieszanina pary cieczy i pow. Zapala się po zbliżeniu płomienia, a  płonień utrzymuje się w określonym czasie  Temp palenia – temp w której zbliżenie płomienia spowoduje powstanie dłużej trwającego płomienia  z par nad podgrzewczą cieczą  Temp samozapłonu-temp w której ogrzane ciało zapala się bez doprowadzania źródła ognia  W ładunkach mogą zachodzić dwojakiego rodzaju procesy:  -endogeniczne – zachodza wewnątrz ładunku i związane są z jego naturą fizyczną, chemiczną i  biologiczną  -egzogeniczne  - zachodzą pod wpływem warunków otoczenia, np. proces utleniania, oddychania,  plesnienia    Podział wg specyfiki biologicznej:  -produkty o pełnej aktywności  biotycznej – organizmy żywe  -produkty o zahamowanej aktywności biotycznej  - owoce, Warzywa, zboża, nasiona  -produkty o przerwanej aktywności biotycznej – mięso, tłuszcze, oleje  -produkty o przerwanej aktywności biotycznej odizolowane o środowisko pasteryzowane    Procesy biologiczne:  -oddychanie,   -transpiracja,   -dojrzewanie i przejrzewanie  -rozkład białek tłuszczów i węglowodanów –mikro biologiczne  Procesy chemiczne:  -autooksydacja tłuszczów  -niszczenie barwników,   -rozkład witamin    Wrażliwość na działanie en. Mechanicznej:  Oddziaływanie narażeń mechanicznych można podzielić na:  -proste – wibracje, wstrząsy, uderzenia, swobodny spadek, napór 

(…)

… prostych
Wrażliwość na wchłanianie obcych zapachów:
-sorpcja – zjawisko pochłaniania przez towar substancji z otoczenia. Dzielimy na:
*adsorpcję- pochłaniane powietrze
*absorpcję – pochłaniane przez całą masę ładunku
Adsorpcja:
-fizyczna – w temp otoczenia, nieduże wydzielanie ciepla, wielowarstwowa, proces odwracalny.
-chemiczna – podwyższenie temp, ciepło = ciepło reakcji chemicznej, jednowarstwowa…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz