Pierwiastek Magnez

Nasza ocena:

3
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1540
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Pierwiastek Magnez - strona 1 Pierwiastek Magnez - strona 2 Pierwiastek Magnez - strona 3

Fragment notatki:

MAGNEZ Magnez jest pierwiastkiem (kationem) niezbędnym do normalnego wzrostu i funkcjonowania organizmów żywych. Pod względem ilościowym w organizmie zajmuje on czwarte miejsce, po wapniu, sodzie i potasie, zaś jako kation wewnątrzkomórkowy drugie po potasie. Odnośnie do trwałości wiązań chelatowych metali dwuwartościowych, na których w dużej mierze opiera się działanie chemiczne magnezu, zajmuje on miejsce między wapniem a strontem, i jest bardziej ruchliwy od żelaza i miedzi. Właściwości biochemiczne i kierunki działania: Synteza i możliwość pobierania energii z wiązań wysoko energetycznych Synteza nośników wodorowych i elektronowych Synteza i aktywacja licznych enzymów Stabilizujące oddziaływanie magnezu stabilizator błon komórkowych wpływa na integrację anatomiczną i czynnościową organelli komórkowych zapewnia dużą wydajność procesów fosforylacji i oksydacji w mitochondriach (wysoki stosunek (P/O) zapewnia wysoki stopień agregacji rybosomów w polisomy zdolne do tworzenia łańcuchów peptydowych zapewnia integralność podwójnej spirali kwasu dezoksyrybonukleinowego oraz powstanie kwasu rybonukleinowego transportowego warunkuje anatomiczną integralność chromosomów warunkuje ochronę prawidłowej struktury lizosomów (niedobór może warunkować degranulację komórek tucznych) Magnez a funkcjonowanie struktur komórkowych tworzenie związków kompleksowych z fosfolipidami (integralna część różnych błon Komórkowych) kwasy nukleinowe tworzą mniej trwałe związki kompleksowe z magnezem niż z wapniem, co jest jednak warunkiem prawidłowego funkcjonowania rybosomów i jąder komórkowych prawo działania mas warunkuje ścisłą zależność między ilością związanych struktur magnezowych a ilością magnezu zjonizowanego magnez wykazuje duże zróżnicowanie pod względem zawartości nie tylko między poszczególnymi strukturami komórek, lecz również w ich obrębie Zaburzenie przemiany magnezowej w organizmach: bezpośrednie efekty komórkowe brak stabilizacji błon komórkowych (kompleksy Mg z fosfolipidami zmniejszają płynność błon komórkowych) brak integralności anatomicznej i czynnościowej różnych organelli komórkowych Duży niedobór magnezu - ostry proces (depolaryzacja błony komórkowej) Mg Ca K Na P - przewlekły proces 1. mieszane kryształy apatytowe (kalcynoza) 2. zwiększone stężenie wewnątrzkomórkowe Mg i P w formie nieaktywnej

(…)

… zawartość suchej masy w przyjmowanej dawce paszowej,
nadmiar białka ogólnego (CP ) powyżej 22% w suchej masie
niski poziom lekkostrawnych węglowodanów
Wydalanie magnezu u przeżuwaczy
Kał Mocz Mleko
a/ endogenny bilans zerowy 2,5 g/dzień 15-20 mg/100 ml
(0,5-3,5 mg/kg m.c./dzień) aldosteron, CT, hormon wzrostu, wit. D PTH b/ egzogenny
( zawartość w paszy i % absorpcji)
Zapotrzebowanie fizjologiczne na Mg…
… pobudza czynności wątroby
g/ gruczoły wewnętrznego wydzielania
produkcja hormonów Istotne kierunki oddziaływania magnezu
odporność u zwierząt
zmiany białaczkowe i nowotworzenie przemiany energetyczne
metabolizm lipoprotein funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego
Zawartość magnezu w organizmach przeżuwaczy : 0,03-0,05%
(170-250g)
10% ulega wymianie z innymi tkankami
- 60-70% układ kostny
30…

układ rdzeniowo-nadnerczowy
Miejsca przyswajania magnezu: Przeżuwacze: komora żwaczowo-czepcowa księgi
jelito grube
Wielkość absorpcji:
bydło i owce dorosłe - 27% (5-35%) cielęta i jagnięta - do 52%
Transport Mg:
aktywny proces zależny od poziomu :
Na/K ATPazy i poziomu Na Zwierzęta monogastryczne:
jelita cienkie
jelita grube
Wielkość absorpcji - 44% (24-76%)
Uwarunkowania pierwotne, środowiskowe…
… najczęściej w krajach produkujących masowo młodą wołowinę (Stany Zjednoczone, Australia, Nowa Zelandia, Kanada i niektóre kraje Europy Zachodniej), w Polsce od kilku lat.
przyczyny: żywienie przez długi okres wyłącznie paszami zielonymi, żywienie paszami treściwymi o zmniejszonej zawartości magnezu (mieszanki pasz treściwych tworzonych na bazie otrąb pszennych) skarmianie odpadów przemysłu owocowo-warzywnego…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz