To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Pale drewniane
Pale drewniane są przeważnie wykonywane z okorowanych okrąglaków sosnowych lub dębowych, o średnicy nie mniejszej niż 20 cm (w najcieńszym miejscu) (rys. 4.27).
Pal do wbijania musi być odpowiednio przygotowany. Oprócz okorowania i obcięcia sęków koniecznie jest zaostrzenie (na długości 20 -f- 40 cm) oraz uzbrojenie w trzewik (masa 5 4- 10 kg) - u dołu. Natomiast u góry pal musi być obcięty prostopadle do osi i zaopatrzony w pierścień (rys. 4.28 i 4.31). Najczęściej stosuje się zaostrzenie czterościenne (rys. 4.29). Pal pod pierścień musi być zaciosany stożkowe (pochylenie 1:20), gdyż taki sam kształt ma pierścień wykonywany z płaskownika 50 x 15 4 60 x 20 mm. Można również stosować większe przekroje [16]. Przykłady deformacji pokazano na rys. 4.30. Dolny koniec pala powinien być zaostrzony do kształtu regularnego ostrosłupa, z osią pokrywającą się z osią pala (rys. 4.32a). Przy wbijaniu pali w grunty twarde, gliniaste, żwirowe, zawierające kamienie, resztki dawnych konstrukcji lub inne przeszkody, ich zaostrzone końce powinny być zabezpieczone przed uszkodzeniem stalowymi okuciami mocowanymi do pali gwoździami budowlanymi (rys. 4.32b).
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)