Palarnia, jadalnia-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1050
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Palarnia, jadalnia-opracowanie - strona 1 Palarnia, jadalnia-opracowanie - strona 2

Fragment notatki:

Palarnia  Jeżeli palenie tytoniu w pomieszczeniach produkcyjnych jest niedopuszczalne należy  projektowad palarnie w pobliżu miejsc pracy, ewentualnie przy zespole szatni. Minimum  0,1m2 na każdego pracownika najliczniejszej zmiany, lecz nie mniej niż 8m2 i nie więcej niż  40m2 zapewniając co najmniej 10 krotną wymianę powietrza w ciągu godziny.  Wyposażona w krzesła, stoliki oraz duże niewywrotne popielniczki. Odległośd palarni od  stanowiska pracy nie powinna byd większa niż 75m.    Pomieszczenia do ogrzewania pracowników  W przypadku pracy na otwartym powietrzu lub w nieogrzewanych pomieszczeniach,  projektowane jest pomieszczenie do ogrzewania dla pracowników. Jeżeli w pobliżu nie ma  pomieszczeo ogrzewanych, które mogą byd wykorzystane na ten cel.  Odległośd od stanowiska pracy nie większa niż120m. w kopalniach odkrywkowych do 100m.  Pomieszczenia te powinny byd ogrzewane w sezonie grzewczym do temperatury +16stC.  Wyposażenie w stoliki i krzesła. Wskaźnik wielkości: 0,1m2 na każdego pracownika z  najliczniejszej zmiany, ale nie mniej niż 8m2 i łącznie nie więcej niż 40m2.  Poidełka  Urządzenia sanitarne umożliwiające picie wody w bardzo higienicznych warunkach tzn. bez  użycia jakichkolwiek maszyn. Wytwarzany jest cienki strumyczek wody wpadający wprost  do ust.  Stosuje się w internatach, szkołach, placach, halach sportowych, otwartych kąpieliskach,  zakładach pracy. Woda musi byd zdatna do picia bez żadnego przygotowania. Składa się ze  specjalnej armatury oraz miski podobnej do umywalki. Wolnostojąca lub przyścienna.  Uruchamianie za pomocą dźwigni ręcznej lub nożnej. Agregat do podgrzewania wody.  Wysokośd montowania dla dzieci od posadzki do wylotu 65-75cm, dla dorosłych 80-90cm.    Jadalnie,   Projektujemy w pobliżu szatni podstawowej. Racjonalne odżywianie pracowników w  zakładach pracy wpływa korzystnie na samopoczucie pracowników i ich wydajnośd.  Fizjolodzy i dietetycy zalecają aby posiłki spożywane w czasie godzin pracy były częste ale  nie obfite z duża różnorodnością potraw. W czasie godzin pracy: posiłki regeneracyjne,  potrawy barowe, kanapki i jedzenie przygotowane w domu i przyniesione do pracy.  Posiłki spożywane poza godzinami pracy: obiady, śniadania, kolacje.  Pracownicy administracyjni i inżynieryjno-techniczni z założenia spożywają posiłki w  pokojach przy stanowiskach pracy. Częstośd spożywania posiłków zależy od nich samych.  Pracownicy produkcyjni powinni spożywad posiłki w pomieszczeniach przeznaczonych do  tego celu i odpowiednio wykooczonych i wyposażonych.  W zakładach pracy występują następujące rodzaje pomieszczeo do spożywania posiłków i 

(…)

… w pobliżu szatni
b. Wskaźnik powierzchniowy 1,1m2 na 1 miejsce konsumpcyjne, nie mniej niż 8m2
powierzchni całkowitej, oblicza się dla pracowników najliczniejszej zmiany z
uwzględnieniem od 1-4 rotacji miejsc konsumpcyjnych
c. Zalecany wskaźnik powierzchni do 1,05m2 i 3 rotacje
d. Musi byd możliwośd podgrzewania napojów własnych, kuchenka elektryczna,
naczynie z ciepłą wodą, do mycia naczyo zlewozmywak
e…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz