To tylko jedna z 4 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Bufety Są to wydzielone pomieszczenia, w których przez ladę lub okienko odbywa się sprzedaż napojów, kanapek i innych wyrobów. W przypadku wydawania dao barowych w bufetach, wyposażenie zaplecza powinno byd dostosowane do przechowywania, podgrzewania dao, wydawania ich i zmywania naczyo. Nie zaleca się sytuowania bufetu w jadalni stołówki, ponieważ jadalnia jest okresowo zamykana (mogą nie pokrywad się godziny funkcjonowania). Wskaźnik powierzchniowy dla jadalni i bufetów to minimum 1m2 na jedno miejsce konsumpcyjne, zaleca się nawet 1,25m2 przy rotacji 10-20 na zmianę. Zaleca się projektowad jadalnie stosunkowo małe, tzn. na 15 do 20 miejsc konsumpcyjnych. Dla konsumentów przychodzących z zewnątrz należy przewidzied wieszaki przy wejściu we wnęce. Bufet z jadalnią na tej samej kondygnacji powinien byd zlokalizowany. Zaleca się sytuowanie bufetów w pobliżu miejsc pracy (jak najbliżej) ponieważ pracownicy często korzystają (żeby nie tracili czasu na dojście). W budynku wielokondygnacyjnym jadalnie i bufety zaleca się sytuowana kondygnacji o największej liczbie zatrudnionych lub na parterze. Zaplecze Transport zewnętrzny odbywa się samochodami lub wózkami elektrycznymi. Pieczywo, mięso, ryby przywozi się w koszach, skrzyniach lub pojemnikach. Potrawy i dania gorące lub półprodukty (półgotowe) transportuje się w zamkniętych pojemnikach izotermicznych o zalecanej pojemności 30l. Odpadki przewozi się w pojemnikach zamkniętych. Transport wewnętrzny obejmuje dostawę pojemników z zewnątrz budynku i ich zwrot. Należy tak usytuowad zaplecze, żeby umożliwid wygodny transport pojemników wewnątrz budynku. Przejścia o szerokości 1,5m a schody o szerokości co najmniej 1,2m. droga dostarczania pełnych pojemników i towarów służy również do wynoszenie pustych pojemników i pojemników z odpadkami. Droga transportu ręcznego pojemników powinna byd najkrótsza. Jeżeli zakładamy, że: mycie naczyo odbywa się ręcznie: o w zmywalni powinny znajdowad się dwa pojemniki na odpadki o mycie i płukanie powinno się odbywad w wodzie o temp około 45stopni o stosujemy duży zmywak stołówkowy dwukomorowy o należy przewidzied wyparzanie naczyo poprzez: zanurzanie naczyo w gorącej wodzie 85-90st wyparzanie parą o ciśnieniu 0,4atm o przekazywanie naczyo ze zmywalni do jadalni/wydawalni posiłków/bufetu poprzez szafy przelotowe (szafy z drzwiami po dwóch stronach) przewidujemy mycie naczyo stołowych zmywarkami (mechaniczne): o dwa pojemniki na odpadki w zmywalni o j.w. (odbywa się w zmywarce)
(…)
…
czynnośd oddzielne pomieszczenie (zmywalnia). Dopuszcza się dla jadalni do 50
konsumentów w
ciągu jednej zmiany oddzielenie zmywalni od wydawalni ścianką działową o wysokości
2,3m. Przy
zmywalni naczyo stołowych zgodnie z procedurą zmywania przewiduje się następujące
urządzenia:
okienko lub drzwi do przekazywania brudnych naczyo z jadalni
stół na brudne naczynia
pod stołem lub obok stołu pojemnik…
…
czynnośd oddzielne pomieszczenie (zmywalnia). Dopuszcza się dla jadalni do 50
konsumentów w
ciągu jednej zmiany oddzielenie zmywalni od wydawalni ścianką działową o wysokości
2,3m. Przy
zmywalni naczyo stołowych zgodnie z procedurą zmywania przewiduje się następujące
urządzenia:
okienko lub drzwi do przekazywania brudnych naczyo z jadalni
stół na brudne naczynia
pod stołem lub obok stołu pojemnik…
…):
o dwa pojemniki na odpadki w zmywalni
o j.w. (odbywa się w zmywarce)
o j.w. (odbywa się w zmywarce)
o j.w.
ręczne mycie filiżanek i spodków (kieliszków)
o w zmywalni stosujemy jeden pojemnik na odpadki
o mycie i płukanie odbywa się w temp 45st, koniecznie pod bieżącą wodą
o wyparzanie w wodzie o temp 90st poprzez zanurzanie w gorącej wodzie lub
polewanie o odkładanie wyparzonych naczyo na stół i podlegają…
… do tego przygotowanego
Wydawanie napojów odbywa się z termosu lub z garnków stojących na ławie/ taboretach/
stole. Ławy przystawiane są do okienka lub lady. Do przechowywania produktów takich jak
kawa, herbata, cukier itp. oraz sprzętu kuchennego należy przewidywad szafę. Mogą to byd
szafy umieszczone w dole stołu. Przygotowalnia połączona jest drzwiami z jadalnią.
Dopuszcza się zmywanie kubków przez personel zamiast…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)