To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Ogrzewanie i wentylacja: temperatura w jadalni, bufecie, jeśli nie ma szatni oraz przygotowalni i wydawalni posiłków wynosi 16°C, gdy jest szatnia do 20°C; w pomieszczeniu ogrzewanym nagrzewnicami (włączane w razie potrzeby) - ogrzewanie dyżurne o temperaturze 5°C; przewody centralnego ogrzewania prowadzone podtynkowo lub pod posadzką; wszystkie pomieszczenia – wentylacja grawitacyjna; zaleca się aby wentylacja mechaniczna w jadalni i zapleczu była niezależna od wentylacji mechanicznej w pozostałej części budynku; rozwiązanie instalacji wentylacji zaplecza powinno uniemożliwiad przenikanie zapachów z zaplecza do jadalni; rodzaj i sposób wentylacji mechanicznej powinien wynikad z obliczeo uwzględniających: ilość ciepła i wilgoci wydzielanych przez urządzenia jadalni i bufetu oraz dwutlenku węgla z urządzeo opalanych gazem; ilośd wymian powietrza wentylacyjnego do jadalni typu I i II wynosi 2 na godzinę, dla jadalni typu III 10 na godzinę oraz dla zaplecza jadalni typu III 5 na godzinę; w jadalni nie można montowad na stałe żadnych silników elektrycznych itp. – urządzeo mogących byd źródłem hałasu przekraczającego 45 dB; na zapleczu i pomieszczeniach pracy obsługi: wydawalni, ekspozycji, zmywalni – maksymalny poziom hałasu to 60 dB; gaz nie jest zalecany jako sposób przygotowania posiłków w jadalni, preferuje się kuchenki elektryczne; gdy mamy pomieszczenia z urządzeniami gazowymi z odprowadzeniem spalin – zabezpieczenie przez dopuszczalnym przekroczeniem substancji szkodliwych dla zdrowia, kontrole ciągu spalin w przewodzie, ciągła wentylacja wywiewna powietrza potrzebna do spalenia gazu.Instalacja wodociągowa: zapotrzebowanie na wodę dla bufetu i jadalni; zużycie wody na zapleczu jadalni typu III przyjmuje się 10l/1 posiłek regeneracyjny/dobę (w tym 50% wody o temperaturze 55°C); szczytowy pobór wody – 1,5l/h/1 posiłek regeneracyjny (w tym 50% wody o temperaturze 55°C); dodatkowo w godzinie maksymalnego rozbioru – woda do celów sanitarnych + ppoż; zużycie wody na zapleczu bufetu 1800l/dobę (w tym 50% wody o temperaturze 55°C), dodatkowo wody na cele sanitarne i ppoż; zaplecza bufetu nie mają zmywalni naczyo stołowych, zużywają o 1/3 wody mniej; w przypadku wspólnego zaplecza jadalni typu III i bufetu sumujemy zużycie wody dla tych obiektów, mnożąc to razy współczynnik 0,8; Ścieki: ilośd ścieków technologicznych i gospodarczych – 85% zapotrzebowania wody; ścieki z wanien do mycia i płukania naczyo odprowadzane do kanalizacji przez wpust
(…)
…
powyższego, a nie całego budynku – lokalizowane w miejscach łatwo dostępnych dla obsługi;
Instalacja elektryczna:
w pomieszczeniu zaplecza, jadalni stosujemy oświetlenie żarowe;
nad ladą bufetową oraz miejscem wydawania posiłków regeneracyjnych – tylko oświetlenie
żarowe.
Podział natrysków:
natryski zbiorowe bez kabin, jedna wspólna bateria mieszająca - koszary, więzienia;
natryski zbiorowe - suma…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)