Organizmy w sieci wodociągowej. Występowanie i oznaczanie. Rozwój przemysłu i urbanizacji odbija się niekorzystnie na jakości wód powierzchniowych. Jest to problem wielkiej wagi, ponieważ zaopatrzenie ludności w wodę do picia w naszym kraju w 52% jest oparte na ujęciach z wód powierzchniowych. Do celów wodociągowych powinny być ujmowane tylko wody I klasy czystości. Niestety w Polsce większość rzek należy do III klasy czystości, lub też zaliczana jest do tzw. wód pozaklasowych, ze względu na ich wysoki stopień zanieczyszczenia. W związku z brakiem lepszych źródeł wody, zakłady wodociągowe zmuszone są do ich wykorzystania dla celów komunalnych. Wiążą się z tym niekorzystne skutki zdrowotne dla ludzi, bowiem woda taka, oprócz związków chemicznych, zawierać może bakterie chorobotwórcze, wirusy, formy inwazyjne pasożytów oraz glony wydzielające do środowiska substancje toksyczne. W ten sposób woda będąca naturalnym środowiskiem życia lub czasowego bytowania różnorodnych organizmów, może być jednocześnie rezerwuarem i drogą przenoszenia organizmów chorobotwórczych.
Liczba typów wirusów wyizolowanych z wody sięga już około 140. Wirusy dostają się do organizmu człowieka najczęściej drogą pokarmową, namnażają się w układzie pokarmowym, a następnie wydalane są w ogromnej liczbie wraz z fekaliami. Stanowią wtedy ogromne zagrożenie, ponieważ mogą wywoływać różnego rodzaju infekcje. Najbardziej niebezpieczne z nich to wirusy Polio wywołujące chorobę Heinego-Medina i zapalenie opon mózgowych; wirusy Coxsackie A i B, ECHO wywołujące zapalenie opon mózgowych, zapalenie mięśnia sercowego, infekcje układu oddechowego i pokarmowego, uszkadzające komórki zwojów nerwowych mózgu i rdzenia kręgowego; Enterowirusy wywołujące zapalenie wątroby (żółtaczka typu A) oraz Adenowirusy i Reowirusy powodujące choroby układu pokarmowego (biegunki) i oddechowego. Z punktu widzenia epidemiologicznego, niezmiernie ważny jest okres przeżywania wirusa poza organizmem chorego. Okres przeżywania wirusów w wodzie zależy w dużym stopniu od warunków fizyko-chemicznych, a zwłaszcza temperatury i odczynu środowiska oraz typu wirusa. Np. Adenowirusy i Reowirusy zależnie od temperatury przeżywają w wodach od kilkunastu tygodni do kilku miesięcy.
Drugim ważnym rodzajem zanieczyszczenia biologicznego wód powierzchniowych są bakterie chorobotwórcze. Najczęściej spotykane są pałeczki jelitowe z rodziny Enterobacteriaceae. Są wśród nich zarówno bakterie saprofityczne należące do normalnej mikroflory przewodu pokarmowego jak Escherichia coli oraz mogą być także formy patogenne, jeżeli zanieczyszczenie kałowe pochodzi od osób chorych. Na szczególną uwagę zasługuje czerwonka bakteryjna (Shigella flexneri i Shigella sonnei), dur brzuszny (Salmonella typhosa), dury rzekome (Salmonella paratyphi), cholera (
(…)
… do picia i w celach gospodarczych, wskazuje jak bardzo ważne staje się jej właściwe oczyszczanie i dezynfekcja. Na proces uzdatniania wody składają się: koagulacja, filtracja przez filtry piaskowe i z węgla aktywnego oraz dezynfekcja. Głównym celem dezynfekcji wody jest eliminacja wirusów, bakterii oraz innych żywych organizmów - glonów, grzybów, pierwotniaków czy jaj pasożytów zwierzęcych. Proces…
… w ten sposób traci działanie dezynfekujące, dlatego jego właściwą dawką trzeba ustalać każdorazowo. Dezynfekcja wody musi być stosowana przy końcu procesu uzdatniania wody w celu zabezpieczenia jej parametrów bakteriologicznych w sieci na wymaganym i określonym normami poziomie. Zgodnie z wymaganiami sanitarnymi, uzdatniona woda jest kontrolowana od strony fizyko-chemicznej oraz bakteriologicznej. W badaniach…
…, Trachelomonas, Colpidium colpoda); korzenionóżki; wrotki (Monostyla closterocerca, Rotatoria rotatoria, Colurella colurus, Cephalodella gibba, Brachionus urceus); skąposzczety; widłonogi; nicienie; pajęczaki.
Dotychczas zidentyfikowane gatunki organizmów w sieci wodociągowej nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia. Nie napotkano bowiem wśród nich żadnych gatunków pasożytniczych oraz jaj. Organizmy…
… mineralnymi powoduje „zakwity wody” czyli masowy rozwój pewnych gatunków fitoplanktonu w takich ilościach, że powodują one zmianę jej zabarwienia, zapachu i smaku. Masowe występowanie glonów utrudnia także jej uzdatnianie oraz może powodować zatrucia ludzi i zwierząt. Niektóre gatunki glonów występujące pospolicie w naszych wodach takie jak: Microcystis aeruginosa, Anabaena flos-aquae, Aphanizomenon flos…
… wodociągowej czystej i nieznacznie zanieczyszczonej szczątkami organicznymi.
Do najczęściej napotykanych organizmów żywych w sieci wodociągowej należą: bakterie nitkowate (Crenothrix polyspora, Leptothrix ochracea, Gallionella ferruginea); zielenice (Pediastrum duplex, Chlorobotrys regularis, Closterium aceroscun); okrzemki (Caloneis amphisbaena, Cyclotella meneghiniana); wiciowce; orzęski (Nassula, Philodina…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)