Organizacja stanowiska pracy - Seiri

Wyświetleń: 1001
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Organizacja stanowiska pracy - Seiri - strona 1

Fragment notatki:

Organizacja stanowiska pracy : Seiri (sortowanie) - celem tego etapu jest posortowanie wszystkich przedmiotów znajdujących się na miejscu pracy na … Seiton (porządkowanie) - gdy na miejscu pracy zostają już tylko potrzebne przedmioty, należy je uporządkować tak, aby dostęp do nich był łatwy i szybki, stosuje się tutaj podpisywanie przedmiotów, oznaczanie ich miejsca, numerowanie, gdyż każdy przedmiot musi mieć swoje stałe miejsce. Seiso (utrzymanie miejsc pracy w czystości) - zapewnia szybkie wykrycie wszelkich nieprawidłowości, Np. wycieku czy pęknięcia maszyny, przez co gwarantuje lepszą jakość produkcji, która jest kluczowym aspektem przy wytwarzaniu produktów wysoko zaawansowanych technologicznie. Seiketsu ( standarise , standaryzacja ) - pozwala na kontrolę i konsekwencję. Wykonywane czynności należy standaryzować, aby stosowane były z dużo większą łatwością. Każdy musi wiedzieć, za co jest odpowiedzialny. Obowiązek utrzymywania czystości staje się częścią regularnie wykonywanych działań. Shitsuke ( sustain , samodyscyplina/samodoskonalenie ) - dotyczy utrzymywania standardów. Wcześniejsze 4S musza być przestrzegane za ścisłą dyscypliną, dzień po dniu. Należy przestrzegać wcześniej ustalonych zasad i uczynić je przyzwyczajeniem.
Należy wpajać pracownikom filozofię systematycznego działania i samodyscypliny w organizacji swojego miejsca pracy. Zasada „5S” ma być elementem codziennej kultury działania w systemie Kaizen.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz