Opracowanie systemu monitorowania dla ka ż dego punktu krytycznego (Zasada 4) Monitorowanie polega na planowym pomiarze ustalonych parametr ó w oraz na systematycznych obserwacjach. Procedury monitoringu powinny by ć ś ci ś le zdefiniowane i pozwala ć na szybkie wy krywanie w ka ż dym z ustalonych punkt ó w krytycznych ewentualnych odchyle ń poza przyj ę te granice tolerancji. Najbardziej po żą dany jest monitoring ci ą g ł y z u ż yciem urz ą dze ń rejestruj ą cych pod łą czonych do systemu sygnalizuj ą cego wyst ą pienie nieprawid ł owo ś ci. W ż ywieniu zbiorowym nie zawsze jest to mo ż liwe. Nale ż y w ó wczas dok ł adnie ustali ć cz ę stotliwo ść prowadzenia obserwacji i sposoby rejestracji wynik ó w. Metody monitorowania powinny by ć : szybkie wiarygodne wykonywane bezpo ś rednio na linii produkcyjnej. Uzysk iwane z monitoringu wyniki musz ą by ć dokumentowane. Nale ż y ustali ć program monitorowania obejmuj ą cy m.in.: opis metody spos ó b i cz ę stotliwo ść pobierania pr ó bek do bada ń (w przypadku gdy nie ma monitoringu ci ą g ł ego) spos ó b prowadzenia i przechowywania zapis ó w najbardziej prawdopodobne miejsca odchyle ń od ustalonych warto ś ci. Istotn ą spraw ą jest r ó wnie ż ustalenie personelu odpowiedzialnego za prowadzenie monitoringu. Przekroczenie warto ś ci krytycznych zagra ż a utrat ą bezpiecze ń stwa przy produkcji danego wyro bu. Dlatego te ż , w przypadku gdy monitoring wskazuje nadmierne odchylenia poza granice przyj ę tej tolerancji nale ż y natychmiast podejmowa ć dzia ł ania koryguj ą ce. 10. Ustalenie dzia ł a ń koryguj ą cych (Zasada 5) Dla ka ż dego punktu krytycznego nale ż y ustali ć dzi a ł ania koryguj ą ce. Dzia ł ania te powinny umo ż liwia ć natychmiastowe usuni ę cie ewentualnych odchyle ń od warto ś ci przyj ę tych parametr ó w i zapewni ć , i ż krytyczny punkt kontroli znajduje si ę pod kontrol ą . Powinny one by ć podejmowane zanim jeszcze zostan ą przekroczone warto ś ci krytyczne dla parametr ó w danego punktu krytycznego. Dzia ł ania te mog ą odnosi ć si ę zar ó wno do procesu jak i do produktu. Dzia ł ania koryguj ą ce powinny by ć zawsze zatwierdzane przez Zesp ół ds. HACCP lub przez Przewodnicz ą cego Zespo ł u. Jednocze ś nie powinno si ę wyznaczy ć osob ę odpowiedzialn ą za wdro ż enie tych dzia ł a ń . Powinien tak ż e zosta ć okre ś lony spos ó b post ę powania w odniesieniu do partii produktu (dania lub posi ł ku), w stosunku do kt ó rej s ą przypuszczenia, i ż zosta ł a ona wyprodukowana niezgodnie z ustalonymi parametrami (przekroczenie granicy krytycznej). Niezale ż nie od zaistnia
(…)
… ewentualnych odchyleń od wartości przyjętych parametrów i zapewnić, iż krytyczny punkt kontroli znajduje się pod kontrolą. Powinny one być podejmowane zanim jeszcze zostaną przekroczone wartości krytyczne dla parametrów danego punktu krytycznego. Działania te mogą odnosić się zarówno do procesu jak i do produktu. Działania korygujące powinny być zawsze zatwierdzane przez Zespół ds. HACCP…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)