Skład żółtka
Białka tłuszcze węglowodany sole mineralne zawieszone w H2O
Jajo wędruje 24H przez jajowód i pozostałe drogi wyprowadzające, w części głównej magnum jajowodu otacza się białkiem wytwarzanym przez gruczoły tej części jajowodu.
Białko koloid zawierający albuminy i owomukoi, w nim widoczne są skrętki białkowechalazy (chalazae).W obrębia białka obecne są skrętki białkowe (chalazae), utworzone z białka skręconego jak lina, które umożliwiają stałe położenie i po każdorazowym obrocie żółtka powodowanym skurczami mięśniówki jajowodu ułożenie tarczki zarodkowej do góry.
(…)
…), utworzone z białka skręconego jak lina, które umożliwiają stałe położenie i po każdorazowym obrocie żółtka powodowanym skurczami mięśniówki jajowodu ułożenie tarczki zarodkowej do góry.
…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)