Operat hydrochemiczny - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 819
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Operat hydrochemiczny - omówienie - strona 1 Operat hydrochemiczny - omówienie - strona 2 Operat hydrochemiczny - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

                   Operat Hydrochemiczny    Część  hydrochemiczna   1.  Pobranie próbek   W celu określenia stężenia chlorków oraz kwasowości i zasadowości pobrano wodę bezpośrednio  butelką z rzeki. Do badania zawartości tlenu pobrano po dwie próbki z dna i z powierzchni, jedną  próbkę utrwalono po pobraniu, druga pozostała nie utrwalona w celu określenia BZT5.  Wodę do  badań pobrano 250m od mostu w górę rzeki. Temperatura wody wynosiła 15°C.    2.  Analiza wyników badań  a)  Kwasowość i zasadowość   Kwasowość  jest to zdolność wody do zobojętniania dodawanych do niej mocnych zasad mineralnych  lub węglanów wobec umownych wskaźników. Powodują ją: wolny dwutlenek węgla, słabe i mocne  kwasy mineralne, słabe kwasy organiczne( humusowe), produkty hydrolizy soli mocnych kwasów i  słabych zasad. Wyróżniamy kwasowość mineralną i ogólną. Kwasowość mineralną oznaczymy  miareczkując mocną zasadą do pH=4,5 wobec oranżu kwasowość ogólną mocną zasadą do pH= 8,3  wobec fenoloftaleiny.  Zasadowość -  jest to zdolność wody do zobojętniania mocnych kwasów mineralnych wobec  umownych wskaźników. Właściwość tę nadają wodzie obecne w niej węglany, wodorowęglany i  wodorotlenki   oraz występujące w mniejszych stężeniach krzemiany, borany, fosforany, amoniak,  zasadowe związki organiczne, sole hydrolizujące z odczynem zasadowym.   Zasadowość ogólna   jest  ilościowym wskaźnikiem zawartości jonów węglanowych, wodorowęglanowych, wodorotlenkowych i  innych anionów pochodzących z dysocjacji soli słabych kwasów i mocnych zasad, oznaczanym przez  miareczkowanie próbki mocnym kwasem do pH = 4,5, wobec oranżu metylowego.   Zasadowość nie ma znaczenia z punktu widzenia sanitarnego, natomiast ma znaczenia przy doborze  wody do celów gospodarczych i przemysłowych. Wody naturalne mogą wykazywać jednocześnie  zasadowość i kwasowość. Kwasowość wpływa na jakość wody bezpośrednio- kwasowość powstała  przez kwasy mineralne lub przez produkty hydrolizy soli jest niedopuszczalna dla wody pitnej , lub  pośrednio – kwasy rozpuszczone powodują powstawanie soli metali, które mogą być szkodliwe i  przyspieszając korozje stali i betonu.   Kwasowość   V b Kw og 1000 * * 05 , 0 .    b=1,5 cm 3  V=100 cm 3  3 . 75 , 0 100 1000 * 5 , 1 * 05 , 0 dm mval Kw og       Zasadowość   V b Z og 1000 * * 1 , 0 .    b=4,5 cm 3  V=100 cm 3  3 . 5 , 4 100 1000 * 5 , 4 *

(…)

… świeżo strącony wodorotlenek manganu (II) do MnO(OH)2. Po zakwaszeniu próbki utworzony
związek manganu (IV) utlenia dodany jodek potasu do wolnego jodu, w ilości równoważnej do
zawartości tlenu w wodzie. Wydzielony jodek miareczkuje się roztworem tiosiarczanu sodu, w
obecności skrobi jako wskaźnika.
Do butelek tlenowych pobrano próbę aż do przelania. Dodano po 1cm 3 roztworu MnSO4 i
2 cm3 odczynnika alkalicznego. Po zamknięciu butelek zawartość dokładnie wymieszano i
pozostawiono do opadnięcia strąconego osadu. Następnie rozpuszczono osad, dodając 1,5 cm 3 H2SO4
(1+1). Butelki zamknięto korkiem i wstrząsano do całkowitego rozpuszczenia wytrąconego osadu. Do
4-ch kolb stożkowych przeniesiono pipetą po 100 cm 3 z każdej próby i miareczkowano roztworem
0,01M Na2S2O3 do jasnosłomkowego zabarwienia, po czym…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz