Analiza chemiczna I fizyczna wody w Odrze Badane na zajęciach próbki wody pochodzą znad Odry. Wcześniej ustaliliśmy sześć stanowisk pobraniowych. Rys1. Schematyczny rysunek naszego miejsca pobierania. Iks w kółku oznacza stanowisko pobraniowe Próbki były pobierane do półtora litrowych plastikowych butelek. Podczas pobierania sprawdzaliśmy za pomocą ph metru temperaturę oraz zawartość tlenu danego miejsca. Numer butelki Temperatura wody [⁰C] Zawartość tlenu [ppm] I 13,06°C 10,46 II 9,06°C 12,47 III 7,1°C 13,35 IV 6,9°C 16,18 V 6,4°C 13,64 VI 6,7°C 13,96 Temperatura wody wpływa na współistnienie organizmów wodnych oraz procesy fizyczne, chemiczne i biologiczne zachodzące w wodach. Podwyższenie temperatury powoduje zmniejszenie ilości rozpuszczonego tlenu w wodzie, wzrost zapotrzebowania biologicznego na tlen, przyspieszenie procesu nitryfikacji oraz utleniania amoniaku do azotanów (III) i (V), prowadząc przez to do deficytu tlenu w wodzie. Wzrost temperatury o około 10 °C powoduje prawie dwukrotne przyspieszenie reakcji chemicznych i biologicznych zachodzących w wodzie. W pierwszym stanowisku spotkaliśmy się z najwyższą zaobserwowaną temperaturom wody oraz najmniejszą zawartością tlenu, jednak zbyt niska temperatura powoduje spadek ilości tlenu w wodzie, co obrazuje woda z piatej próbki. W naszym przypadku optymalną temperaturą z najwyższą zawartością tlenu była próbka wody ze stanowiska czwartego. Następnie przesączaliśmy wodę ze wszystkich butelek i mierzyliśmy pH, barwę oraz przewodnictwo elektrolityczne. Nr butelki pH Barwa [ngPt/dm3] Przewodnictwo [µS/cm] I 7,44 20 1631 II 7,46 15 1750 III 7,39 17,5 1662 IV 7,38 20 1669 V 7,32 17 1616 VI 7,42 20 1755 Odczyn pH wody w rzece zależy od jej temperatury. Dysocjacja elektrolityczna jest procesem endotermicznym, czyli potrzebuje dostarczenia energi . Wody naturalne posiadają odczyn od pH=6,5 do pH=8,5. We wszystkich przypadkach mamy doczynnienia z wodami naturalnymi. Odczyn pH mieści się w przedziale 7,32-7,46. Powyżej 8 ph mamy doczynienia z odczynem zasadowym, poniżej 6 z kwaśnym. Zbyt duża zasadowość lub kwasowość wpływa szkodliwie na życie biologiczne wód. Barwa wody jest dosyć różnorodna. Może być naturalna, albo zmienniona pod wpływem ścieków przemysłowych, substancji humusowych, erozją gleby lub organicznymi odpadami. W Polsce barwa wody zdatnej do picia nie może przekraczać 15 mg Pt/dm3.. Nasza mieści się w przedziale 15-20, co nie pozwala jej
(…)
… w
próbce
mg Ca w
dm3
Pierwszy Drugi raz
raz
Trzeci raz
I
7,8
9
8,3
8,37
14,4
288
II
7,7
8,2
8,2
8,03
13,77
274
III
7,2
7,3
7,2
7,23
12,4
248
IV
7,5
7,6
7,5
7,5
12,87
267,4
V
7,2
7,1
7,2
7,17
12,3
246
VI
8,3
8,4
9,5
8,73
14,98
299,6
Na twardość wody mają głównie wpływ jonów wapnia i magnezu. Twardość wody pitnej według
norm polskich powinna wynosić 60-500 mg CaCO3/dm3. Stężenie jonów wapnia w pobranych przez nas
wodach mieściła się w zakresie 12.3-14.98 mg Ca w próbce, a mg CaCO3/dm3 246-299,6, co świadczy o
znaczniej twardości wody.
Później mierzyliśmy chlorki metodą Mohra. Odmierzyliśmy do parownicy porcelanowej 20cm3
wody i dodaliśmy do tego 1cm3 K2CrO4. Całą zawartość wymieszaliśmy bagietką. Dalej
miareczkowaliśmy AgNO3 stale mieszając zawartość zlewki, aż do zmiany zabarwienia z żółtego
klarownego…
… i wodorowęglanów wapnia i magnezu w wodzie. Jest to bardzo ważna cecha zbiornika
wodnego, ponieważ wysoka zasadowość pozwala wodzie neutralizować wpływ zakwaszenia
związanego z kwaśnymi deszczami. Nasza zasadowość mieści się w przedziale 163,2-212
mgCaCO3dm3.
Później obliczaliśmy twardośc ogólną metodą wersenianową. Do erlenmajerki wlaliśmy 100
cm3. Dodaliśmy tyle 0,1 n HCl ile “zeszło” na zmiareczkowanie…
… w
próbce
mg Ca w
dm3
Pierwszy Drugi raz
raz
Trzeci raz
I
7,8
9
8,3
8,37
14,4
288
II
7,7
8,2
8,2
8,03
13,77
274
III
7,2
7,3
7,2
7,23
12,4
248
IV
7,5
7,6
7,5
7,5
12,87
267,4
V
7,2
7,1
7,2
7,17
12,3
246
VI
8,3
8,4
9,5
8,73
14,98
299,6
Na twardość wody mają głównie wpływ jonów wapnia i magnezu. Twardość wody pitnej według
norm polskich powinna wynosić 60-500 mg CaCO3/dm3. Stężenie jonów wapnia w pobranych…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)