To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
OGRANICZANIE UCIĄŻLIWOŚCI ZAPACHOWEJ Gazy odlotowe mają często przykry zapach, mimo że nie są przekraczane wartości normowanych stężeń zanieczyszczeń. Za występowanie zapachu odpowiedzialne są domieszki śladowe, nie rejestrowane przez przyrządy lub mieszaniny gazów nie toksycznych, dla których nie ustalono granicznych stężeń. W takich wypadkach egzekwowanie przez służby ochrony środowiska działań prowadzących do ograniczenia emisji zanieczyszczeń jest trudne. Wspomniane trudności nie znikną dopóki do polskich aktów prawnych nie zostaną wprowadzone jednoznacznie zdefiniowane pojęcia z dziedziny odorymetrii takie jak: zapachowa jakość powietrza, emisja odorów wyrażona w jednostkach zapachowych w metrze sześciennym itp. Niezbędne jest równoczesne przeprowadzenie normalizacji odpowiednich procedur pomiarowych. Wykazanie powtarzalności oznaczeń umożliwi ustalenie powszechnie akceptowanych norm zapachowej jakości powietrza oraz dopuszczalnych emisji odorów. Ich wprowadzenia w życie coraz gwałtowniej domagają się mieszkańcy otoczenia wytwórni mączki rybnej lub mięsno-kostnej, zakładów farmaceutycznych, wysypisk komunalnych, zakładów celulozowych itp. W krajach Unii Europejskiej próby określenia standardów zapachowej jakości powietrza trwają już od dawna, lecz nie są jeszcze zakończone. W Polsce działania zmierzające do spełnienia standardów europejskich są koordynowane przez Departament Ochrony Zapachowej Jakości Powietrza, powołanej w Instytucie Inżynierii Chemicznej i Chemii Fizycznej Politechniki Szczecińskiej . Dezodoryzacja jest jednym z najtrudniejszych zagadnień techniki oczyszczania gazów odlotowych. Niski próg wyczuwalności węchowej wielu gazów charakteryzujących się przykrym zapachem, sprawia, że w większości przypadków dla jego likwidacji niezbędne jest usunięcie substancji odorowej w ok. 100%. Właściwości odorotwórcze mają węglowodory nienasycone, pochodne tlenowe i nitrowe, halogenki oraz siarczki węglowodorów . Dezodoryzacje prowadzi się w celu poprawy warunków pracy i bytowania ludzi przebywających lub przemieszczających się w środowisku oddziaływania substancji odorowych. Dezodoryzacja gazu nie zapewnia zazwyczaj odzysku żadnej substancji z procesu technologicznego. Metody dezodoryzacji gazów powinny być tanie i skuteczne . Najprościej byłoby usunąć te substancje ze źródła emisji. Dominujący udział w dezodoryzacji gazów odlotowych mają metody oparte na absorpcji, adsorpcji i spalaniu katalitycznym . W ograniczonym stopniu stosowana jest
(…)
… biomasy i reakcji wtórnych.
Wiele z substancji gazowych i ciekłych powstających podczas kompostowania, ze
względu na silny, a często i nieprzyjemny zapach, jest zaliczana do grupy tzw. odorantów,
które są sklasyfikowane.
Wśród nich wyróżnia się:
- kwasy tłuszczowe: propionowy, masłowy, walerianowy,
- alkohol amylowy, aldehydy i ketony,
- związki azotu (szczególnie pirydyna),
- związki siarki - merkaptan…
….
Wiele z substancji gazowych i ciekłych powstających podczas kompostowania, ze
względu na silny, a często i nieprzyjemny zapach, jest zaliczana do grupy tzw. odorantów,
które są sklasyfikowane.
Wśród nich wyróżnia się:
- kwasy tłuszczowe: propionowy, masłowy, walerianowy,
- alkohol amylowy, aldehydy i ketony,
- związki azotu (szczególnie pirydyna),
- związki siarki - merkaptan metylowy, butanatiol, sulfid dietylowy…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)