Odmanganianie. Mangan najczęściej występuje jako Mn(HCO3)2, rzadziej jako MnSO4 i w postaci związków organicznych. Podobnie jak żelazo pogarsza smak wody, a większa jego ilość jest szkodliwa dla zdrowia. Przy praniu powoduje brunatne zacieki i plamy. Przemysł krochmalniczy, fotograficzny i papierniczy wymaga wody wolnej od manganu. Usuwanie manganu z wody polega, podobnie jak odżelazianie, na hydrolizie i utlenianiu w wodzie zawartego manganu dwuwartościowego do nierozpuszczalnego związku manganu czterowartościowego. Proces utleniania jonów Mn2+ zachodzi jedynie przy wysokich wartościach pH. Utlenianie Mn(II) do Mn(IV) można przeprowadzi przy użyciu ozonu, który utlenia jony żelaza i manganu do związków nierozpuszczalnych. Podobnie można użyć chlor do utleniania i usuwania jonów żelaza i manganu z wody. Mangan można tez usunąć metodą biologiczną. W wodach zawierających Mn2+ i stosunkowo wysokie stężenie jonów amonowych proces odmanganiania jest często utrudniony z uwagi na wyraźnie widoczne objawy konkurencyjności obu procesów. Przyczyn tego zjawiska należy szukać w mechanizmach dominujących w trakcie odmanganiania i usuwania azotu amonowego.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)