Odmanganianie - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 994
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Odmanganianie - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Odmanganianie. Mangan najczęściej występuje jako Mn(HCO3)2, rzadziej jako MnSO4 i w postaci związków  organicznych. Podobnie jak żelazo pogarsza smak wody, a większa jego ilość jest szkodliwa dla zdrowia.  Przy praniu powoduje brunatne zacieki i plamy. Przemysł krochmalniczy, fotograficzny i papierniczy wymaga  wody wolnej od manganu. Usuwanie manganu z wody polega, podobnie jak odżelazianie, na hydrolizie i utlenianiu w wodzie  zawartego manganu dwuwartościowego do nierozpuszczalnego związku manganu czterowartościowego.  Proces utleniania jonów Mn2+ zachodzi jedynie przy wysokich wartościach pH. Utlenianie Mn(II) do Mn(IV)  można przeprowadzi przy użyciu ozonu, który utlenia jony żelaza i manganu do związków  nierozpuszczalnych. Podobnie można użyć chlor do utleniania i usuwania jonów żelaza i manganu z wody.  Mangan można tez usunąć metodą biologiczną. W wodach zawierających Mn2+ i stosunkowo wysokie stężenie jonów amonowych proces  odmanganiania jest często utrudniony z uwagi na wyraźnie widoczne objawy konkurencyjności obu  procesów. Przyczyn tego zjawiska należy szukać w mechanizmach dominujących w trakcie odmanganiania i  usuwania azotu amonowego. ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz