Odlewanie skorupowe

Nasza ocena:

3
Pobrań: 371
Wyświetleń: 3689
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Odlewanie skorupowe - strona 1

Fragment notatki:

Schemat procesu technologicznego odlewania skorupowego suszenie piasku - przesiewanie piasku - mieszanie piasku ze środkami wiążącymi -  narzucanie masy skorupowe na płytę modelową - utwardzanie skorupy - zdjęcie skorupy z  płyty modelowej (-magazynowanie form)- łączenie połówek formy - przygotowanie form  do zalania - zalanie form - wybijanie odlewów - oczyszczanie odlewów  Formowanie skorupowe Odlewanie w formach skorupowych przeprowadza się za pomocą płyt modelowych. Płytę  modelową z połówką modelu, pokrywa się piaskiem kwarcowym zmieszanym z niewielką  ilością syntetycznej żywicy i ogrzewa się do temp. 220-280°C. Pod wpływem ciepła żywica  topnieje i pokrywa płytę z połową modelu warstwą masy. Po wykonaniu tej czynności ogrzewa  się płytę do temp. 300°C. W tych warunkach następuje twardnienie masy i po ostudzeniu płyty  zdejmuje się utworzoną skorupę. Na jedną formę składają się zwykle dwie połówki skorupowe  wykonane na dwóch płytach modelowych. W celu dokładnego złożenia formy jedna płyta jest  zaopatrzona w dwa stożkowe wstępy, a druga w dwa stożkowe wgłębienia. Połówki formy  prawidłowo złożone łączy się klamrami lub skleja. Tak wykonana forma służy do wykonania  jednego odlewu. Zalewanie form skorupowych można wykonać zwykłym sposobem przez  wlanie metalu łyżką do stojącej formy lub ciśnieniowo przy pomocy specjalnej maszyny. Wady - wysoki koszt - mniejsza wydajność - ograniczone masy odlewu – skomplikowane maszyny Zalety - duża dokładność wykonania odlewów (tolerancja wymiarowa 0.3-0.4 mm na odcinku  pomiarowym 50 mm), - dobra jakość powierzchni ( Ra 30 m ) - możliwość obniżenia kosztu oczyszczania powierzchni odlewów i obróbki mechanicznej, - stosowane w produkcji seryjnej i masowej  - skorupy nie pochłaniają wody w okresie składowania  (łatwe do magazynowania) ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz