Oceny ryzyka - wykład cz. I

Nasza ocena:

5
Pobrań: 105
Wyświetleń: 819
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oceny ryzyka - wykład cz. I - strona 1 Oceny ryzyka - wykład cz. I - strona 2 Oceny ryzyka - wykład cz. I - strona 3

Fragment notatki:


TOKSYKOLOGIA Onkolodzy bija na alarm.  Z roku na rok coraz więcej Polaków choruje i umiera na raka. W 2007 roku nowotwór może  zaatakować nawet 9 tysięcy mieszkańców Podkarpacia. Główny powód to przerażająco  niezdrowe, pełne związków chemicznych jedzenie dostępne w sklepach. W ostatnich latach  drastycznie wzrosła liczba chorych na nowotwory żołądka, jelita grubego i trzustki.  Podkarpacki Ośrodek Onkologii co roku przyjmuje od 10 do 20% pacjentów więcej.  Ocena ryzyka  - zanieczyszczenie chemiczne żywności  - jakie ryzyko dla zdrowia ludzi stwarza obecność zanieczyszczeń (np. pozostałości  pestycydów) w żywności  - jakie ryzyko dla innych gatunków stwarzają zanieczyszczenia środowiska – wody,  osadów, powietrza, żywności  Szacowanie wielkości ryzyka dla:  • populacji generalnej  • grupy wrażliwej (np. niemowląt)  czyli wycena ilościowa narażenia i porównanie wyniku (oszacowanie, potencjalne narażenie  przewlekłe, podostre lub ostre) z wyznaczonymi wartościami odniesienia uznanymi za  bezpieczne.  1) Szczegółowa ocena wyników uzyskanych między innymi w wieloletnich badaniach  toksykologicznych na zwierzętach (in vivo) i badaniach polowych (zużyta ilość /  poziom pozostałości). Efektem jest akceptacja lub nie  NAJWYŻSZYCH  DOPUSZCZALNYCH POZIOMÓW POZOSTAŁOŚCI – NDPP  (MRZ –  maximum residue limit) wyznaczonych na podstawie baadń polowych zgodnie z  Dobrą Praktyką Rolniczą – DPR      (GAP – good agriculture practic).  2) Wyniki dokładnych badań monitorowanych produktów znajdujących się na rynku  (wynik wraz z towarzyszącą mu niepewnością)  Paracelsus (1492-1541): czy przy zachowaniu odpowiedniego marginesu bezpieczeństwa,  stężenie danej substancji w określonym produkcie można jeszcze uznać za bezpieczny dla  konsumenta?  Współczesna analiza chemiczna pozwala wykryć ultra-śladowe ilości zanieczyszczeń.  ANALIZA RYZYKA (risk analysis)   – proces mający zapewnić wyeliminowanie z określonym prawdopodobieństwem skutków  zdrowotnych narażenia na określony czynnik szkodliwy.  Na analizę ryzyka składają się 3 elementy:  a) ocena ryzyka (risk assessment) – to jakościowa i ilościowa ocena  prawdopodobieństwa wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych u człowieka  lub w subpopulacji albo populacji, w wyniku narażenia na określony czynnik  szkodliwy. Ten etap analizy ryzyka jest domeną niezależnych ekspertów z dziedziny  toksykologii.  b) zarządzenie ryzykiem (risk management) – proces podejmowania decyzji łączący  aspekty ekonomiczne, socjalne i polityczne oraz uwarunkowanie techniczne z  odpowiednimi wynikami oceny ryzyka. Najważniejszym celem jest wybór 

(…)

….
ADI oblicza się dzieląc uzyskaną w badaniach toksyczności wartość NOAEL (no-observedadverse-effect-level) przez współczynnik bezpieczeństwa inaczej niepewności, który
zazwyczaj jest równy 100 (będący iloczynem dwóch współczynników równych 10 dla
uwzględnienia różnic wrażliwości między gatunkami oraz różnic wrażliwości osobniczej).
Wartość ADI (podobnie jak ARfD) jest ustalana niezależnie, tak na szczeblu FAO/WHO, jak
i na szczeblu rejestracji substancji czynnych w Unii Europejskiej (jak i ponownej ocenie
„reewaluacji”).
- „standardowa” masa ciała 60kg (FAO/WHO)
- nie uwzględnia grup wysokiego ryzyka (niemowlęta, dzieci, kobiety ciężarne, osoby
starsze)
ARfD
Ostra dawka referencyjna (Acute reference dose)
– ilość substancji w żywności lub w wodzie pitnej (mg/kg masy ciała), która może być
pobrana…
…, określenie efektów
(wpływów) krytycznych (end-points czyli PUNKTY UCHWYTU), np. inhibicja lub
indukcja określonego enzymu, zjawisko „imposex” – maskulinizacja, także femizacja,
indukcja nowotworu X itp.
Podstawowe kierunki badań toksyczności pestycydów z użyciem zwierząt laboratoryjnych,
których wyniki są wykorzystywane przy identyfikacji zagrożenia związanego z narażeniem
na ich pozostałości w produktach…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz