To tylko jedna z 6 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Chemiczne zagro żenia środowiska W1 Definicje - RYZYKO Ryzyko – oznacza miarę lub ocenę zagrożenia czy niebezpieczeństwa wynikaj ącego albo z prawdopodobnych zdarzeń od nas niezależnych, albo z mo żliwych konsekwencji podjęcia decyzji Prawdopodobie ństwo wystąpienia niepożądanych zdarzeń związanych z wykonywan ą czynnością , powodujących straty, w szczególności wystąpienia niekorzystnych skutków zdrowotnych w wyniku zagrożeń występujących w otoczeniu lub sposobu wykonywania czynno ści Zagro żenie - zjawisko wywołane działaniem sił natury bądź człowieka, które mo że wywołać niekorzystne skutki w określonych warunkach narażenia Nara żenie – czynność, zdarzenie lub sytuacja, które powodują możliwość wyst ąpienia niekorzystnych skutków w warunkach zagrożenia RYZYKO = prawdopodobie ństwo wystąpienia szkody w wyniku nara żenia na zagrażający czynnik ZAGRO ŻENIE NARA ŻENIE ZAGRO ŻENIE NARA ŻENIE Zagro żenia chemiczne Zagro żenie (ang. Hazard ) – cecha substancji chemicznej lub mieszaniny prowadz ąca do negatywnych skutków w środowisku oraz szkód dla zdrowia cz łowieka w określonych warunkach narażenia Zagro żenia chemiczne Substancje i preparaty niebezpieczne: 1) substancje i preparaty o w łaściwościach wybuchowych, 2) substancje i preparaty o w łaściwościach utleniających, 3) substancje i preparaty skrajnie łatwopalne, 4) substancje i preparaty wysoce łatwopalne, 5) substancje i preparaty łatwopalne, 6) substancje i preparaty bardzo toksyczne, 7) substancje i preparaty toksyczne, 8) substancje i preparaty szkodliwe, 9) substancje i preparaty żrące, 10) substancje i preparaty dra żniące, 11) substancje i preparaty uczulaj ące, 12) substancje i preparaty rakotwórcze, 13) substancje i preparaty mutagenne, 14) substancje i preparaty dzia łające szkodliwie na rozrodczość, 15) substancje i preparaty niebezpieczne dla środowiska Zagro żenia chemiczne Ryzyko zwi ązane z obecnością danych substancji w środowisku jest zależne od nara żenia: Substancja łatwopalna + sąsiedztwo otwartego ognia Substancja żrąca + kontakt ze skórą Substancja toksyczna dla organizmów wodnych + wypadek podczas transportu Substancja toksyczna + obecno ść w żywności
(…)
…, jeśli był stosowany na początku okresu wegetacyjnego
Substancja nierozpuszczalna w wodzie zwykle nie spowoduje znacznych strat
wśród organizmów wodnych
Substancja hydrofilowa zwykle nie będzie gromadziła się w tkankach zwierząt
Ocena ryzyka
Ocena Ryzyka (ang. Risk assessment) – postępowanie obejmujące m. in.:
identyfikację zagrożeń, ocenę narażenia i skutków oraz charakterystykę ryzyka:
ocena ryzyka…
… (np. farb czy lakierów)
Rejestracja wstępna zakończyła się 1 grudnia 2008 r.
Pełna rejestracja z okresami przejściowymi
Rozporządzenie nie dotyczy m. in. środków ochrony roślin, farmaceutyków,
kosmetyków oraz dodatków do żywności i pasz
Prawo - REACH
Okresy przejściowe rejestracji dotyczą:
Substancji rakotwórczych, mutagennych, szkodliwie działających na
rozrodczość (pow. 1 tony) – do 1…
…
dostarcza odbiorcy kartę charakterystyki, w języku urzędowym Państwa
Członkowskiego na terenie którego substancja lub preparat jest wprowadzana do
obrotu, sporządzoną zgodnie z załącznikiem II w przypadku gdy:
(1) substancja lub preparat spełniają kryteria klasyfikacji jako niebezpieczne zgodnie
z dyrektywą 67/548/EWG lub dyrektywą 1999/45/WE
(2) ...
(3) ...
CLP – GHS
Classification, Labelling and…
… w środowisku T = 15 dni nie spowoduje zatrucia
żywności, jeśli był stosowany na początku okresu wegetacyjnego
Substancja nierozpuszczalna w wodzie zwykle nie spowoduje znacznych strat
wśród organizmów wodnych
Substancja hydrofilowa zwykle nie będzie gromadziła się w tkankach zwierząt
Ocena ryzyka
Ocena Ryzyka (ang. Risk assessment) – postępowanie obejmujące m. in.:
identyfikację zagrożeń, ocenę…
… od
narażenia:
Substancja łatwopalna + sąsiedztwo otwartego ognia
Substancja żrąca + kontakt ze skórą
Substancja toksyczna dla organizmów wodnych + wypadek podczas transportu
Substancja toksyczna + obecność w żywności
Przy określaniu ryzyka dla danej substancji muszą być brane pod uwagę jej
właściwości:
Pestycyd o czasie półtrwania w środowisku T = 15 dni nie spowoduje zatrucia
żywności…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)