Ocena jakości i przydatności rolniczej gruntów gospodarstwa- ćwiczenie 4

Nasza ocena:

5
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1260
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Ocena jakości i przydatności rolniczej gruntów gospodarstwa- ćwiczenie 4 - strona 1

Fragment notatki:

Ćwiczenie 4 –Ocena jakości i przydatności rolniczej gruntów gospodarstwa
Użytkowanie gruntów:
Grupy użytków gruntowych:
Rodzaje użytków rolnych:
UR LS
18.5 9,1
59,3 29,2
W
0,8
2,6
UK
0,04
0,1
D
1,0
3,2
GO S
14,1 0,3
76,2 1,6
Ł
2,6
14,1
Ps
1,5
8,1
UR
18,5 mln ha
100%
Klasy bonitacyjne użytków rolnych:
B
1,0
3,2
N
0,5
1,6
31,2 mln ha
100%
(2000)
I
II
IIIb IIIb IVa IVb V
VI
b. dobre
dobre
średnie
słabe
9.3%
37,4%
26,2
27,1
- produkcyjność: 18 do 35 q/ha; 5 q/ha na jedną klasę; b. dobre/słabe= 1:3
- dochodowość: 15 do 100 punków; 0,15 do 1.75 ha przelicz; b. dobre/słabe = 1 : 7 : 10 : 12
Kompleksy rolniczej przydatności gleb: grunty orne (9 ter. niź. + 4 górskie + 2 do zmiany użyt. = 15) + uż. zielone (3) = razem (18)
(uwzględniają: przydatność siedliska do uprawy określonych roślin (4 uprawy) i jego zdolność produkcyjną(dwie klasy w kompleksie))
3 pszenne (b.dobry, dobry, wadliwy)
I do IVa = 5 klas
4 żytnie (b.dobry, dobry, słaby, wadliwy)
III do VI = 5 klas
2 pastewne (mocny, słaby)
IV do VI = 3 klasy
4 górskie (pszenny, żytni, owsiany, pastewny)
2 do zmiany użytkowanie na UZ i Las
3 użytków zielonych (b.dobry, dobry słaby)
Wskaźnik bonitacji
 pi Wi , Wi – współczynnik jakości gleb: skala 100 punktowa; 15 do 100 punktów, 10 do 15 punktów na klasę bonitacyjną
Wb 
 pk
średnia jakość gruntów: skala 100 punktowa: GO – 52.2 (IVa-57), UZ – 39.2 (IV-45), razem – 49.5 (IVb-42)
ha przeliczeniowy: razem 0,79 (IVb-0.75)
Hektary przeliczeniowe:
Pgh  Wi pi , Wi – współczynnik produkcyjności gleb względem klasy IVa : dla IVa = 1.0, zmienność od 0.15 do 1.75
- określa zdolność produkcyjną gruntów gospodarstwa, służy do porównywania wielkości gospodarstw
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz